Alig egy hét van a törlesztési moratórium meghosszabbítására, de sok rászoruló hiteladós még kivár az igényléssel. Az MNB 16 banknál vizsgálja, hogy azok megfelelően tájékoztatják, szolgálják-e ki a moratóriumból visszatérőket – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek.

A törlesztés meghosszabbítását a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok, a gyermeket nevelők vagy várók, a közszférában dolgozók, a munkanélküliek és a tartós jövedelemcsökkenést elszenvedett emberek vehetik igénybe. Az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak a bankjuknál kell jelentkezni, ha szeretnék a törlesztést 2022. június 30-ig meghosszabbítani.

Az erről szóló kormányrendelet egyébként október 31-ig ad lehetőséget a moratórium meghosszabbítására, de mivel az hétvégére esik, ezért a személyes nyilatkozattételre október 29-ig van csak esély. Kivéve persze azt a néhány fővárosi bankfiókot, amely szombaton is nyitva van.

A hosszabbításról szóló nyilatkozat formanyomtatványa személyesen az ügyfél bankjának bármelyik fiókjában, internetbankon, a hitelintézet honlapján kitöltve vagy akár elektronikusan aláírt e-mailben is elküldhető. Postai vagy telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód. Sokan az utolsó pillanatra hagyják az igénylést, amivel jelentősen hosszabbítják az ügyintézést, ezért a bankok azt kérik, hogy minél előbb jelentkezzenek a rászorulók.

Forrás: MTI