A mai nappal ismét összeül a velencei bíróság, az öt évvel ezelőtti, tragikus kimenetelű veronai buszbalesetet miatt.

A balesetet, valószínűsíthető, hogy a buszsofőr, V. János, súlyos alvászavara okozta, így ellene folyik a per, ugyanis a bizonyítékok alapján a sofőr nem tett meg mindent a jó egészségi állapotáért. Ennek következtében a kiszabható legmagasabb büntetés, 12 év letöltendő börtön. Ezenkívül, a busz műszaki állapota sem volt megfelelő, a telephelyet sem hagyhatta volna el. A Nemzeti Nyomozó Iroda a buszsofőr orvosa és a buszt üzemeltető cég ellen kezdeményezett eljárást is megszüntette bűncselekmény hiánya miatt.

A baleset 2017 január 20-án történt, Verona és Velence között, az A4-es autópályán. A buszban a Színei Merse Pál Gimnázium tanulóit, illetve tanárait szállították, majd az éjszakai órákban egy oszlopnak csapódott és kigyulladt, ami miatt, többen az ütközés következtében, mások a felcsapó lángok között vesztették életüket. Összesen 18-an meghaltak, 26-an pedig megsérültek. Ez volt az elmúlt két évtized legsúlyosabb közlekedési balesete.

Az autóbusz üzemben tartójának gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a Groupama Biztosító kezelte, az érintettek és családtagjaik számára összesen csaknem 1,89 milliárd forintot fizetett ki.

A veronai buszkatasztrófával kapcsolatban információink szerint szerdán egy másik per tárgyalására is sor kerül.

Forrás