Ahogyan a cikk borítóképe is reprezentálja, a saját kezünkben van a jövőnk, maga az élet. Muszáj tennünk annak érdekében, hogy egy sokkal egészségesebb és hosszabb életet tudjunk élni.

Az összeállított kilenc környezeti téma közül, legalább egyet próbáljunk véghezvinni, a környezetünk, és saját magunk érdekében.

1.Víz


A víz biológiai, fizikai, valamint kémiai attribútumai alapján az élővilág, a társadalom részére a legfigyelemreméltóbb, elengedhetetlen vegyület. Így a víz a földi életet lehetővé tevő alapvegyület.
A szennyeződés többféle módon kerülhet a vizekbe. A statisztikák szerint a szennyvizek csaknem fele ipari tevékenység nyomán alakul ki, amikor szerves, továbbá szervetlen vegyipari termékek kerülnek a természetes közegbe.

Egy évben átlagosan 2,6 millió tonna nitrát, 2,5 millió tonna cink, 370 ezer tonna ólom, ezen kívül 8 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ természetes vizeibe. Józan ésszel nehéz felfogni, miként kerülhet ilyen mértékű szennyezés a tengerekbe, óceánokba. Ezen tevékenységek nyomán az emberiség ivóvízkészlete is veszélybe kerül, sőt, a fejlődő államok lakosságát sújtó betegségek hatalmas szegmense a szennyezett víznek tulajdonítható. Ez olyan mértékű, hogy
napi szinten több mint harmincezer gyermek hal szomjan, esetleg kap halálos betegséget a szennyezett víz felhasználása, valamint az azzal való tisztálkodás okán. Mondanom sem kell, miért kell tennünk ezen tragédiák ellen.

2.Védett állatok

A természetvédelmi hatóságok helyezik védelem alá, a védett állatokat, valamint állatfajokat. Ez azt jelenti, hogy ezen állatok elejtése, háborgatása, élőhelyük zavarása tiltott, valamint büntethető. A kiemelten védett állatok eszmei értéke még a védett állatoknál is magasabb. Továbbá, a kihalófélben lévő állatfajokhoz az emberi viselkedés, a mértéktelen vadászat, esetleg élőhelyeik elvesztése, kényszerű elhagyása vezetett. Amennyiben pedig ezen viselkedésünkön nem változtatunk, akkor kihalnak az óvott állatok.

3.Energia

Erről bővebb információkat ITT talál.

4.Természetvédelem

A természetvédelem az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes, valamint természetközeli területek, ezen kívül a természeti táj megőrzésére hivatott állami, valamint társadalmi tevékenység megjelölésére szolgáló terminus. A természetvédelem célkitűzése a bioszféra állapotának, működőképességének, biodiverzitásának, továbbá ezzel kapcsolatban az élőhelyeknek, valamint a természeti tájnak a megőrzése, károsodásainak megelőzése, mérséklése, esetleg elhárítása. Tehát, ugyancsak a környezetünk, és saját magunk érdekében fokozottan kell figyelnünk a fentiekre.

5.Hulladék

Igen érdekes téma, a kérdés, hogy probléma vagy erőforrás? A hulladék nem csupán környezeti probléma, hanem ökonómiai veszteség is. Az európaiak éves szinten átlagosan 481 kilogramm települési hulladékot termelnek. Ezt egyre növekvő arányban hasznosítják újra, esetleg komposztálják, ezen kívül egyre kevesebb kerül a hulladéklerakókba.

6.Újrahasznosítás

Az erről szóló, bővebb információk ITT érhetőek el.

7.Közlekedés


A közlekedés esszenciális szerepet játszik a társadalomban, ezen kívül a gazdaságban. Életminőségünk az effektív, valamint elérhető közlekedési rendszertől függ. Ezzel párhuzamosan a közlekedés az Európai Unióban (EU) a környezetterhelés egyik fő kiindulópontja,, továbbá hozzátesz az éghajlatváltozáshoz, a légszennyezéshez, valamint a zajhoz. Ezzel együtt hatalmas földsávokat foglal el, valamint hozzátesz a városi terjeszkedéshez, az élőhelyek szétaprózódásához, ezen kívül a felületek lezárásához

8.Műanyag

A mindenki számára jól ismert PET-palackok, valamint nejlonzacskók kétségkívül kedvező megoldást jelentenek a nagyobb cégeknek, ugyanis az eldobható műanyagok használatából eredő hulladék kezelését döntően a társadalomra háríthatják. Viszont bolygónk, és a benne lévő élőlények hatalmas árat fizetünk érte. Szerencsénkre, a műanyag, illetve az egyszer használatos dolgok termelése már csökkent, azonban folytatnunk kell ezt az utat, és tovább tenni a bolygó megmentéséért.

9.Fenntarthatóság

Az erről szóló bővebb információk ITT érhetőek el.

Mind a kilenc környezeti témáról, bővebb információkkal is szolgálunk, a weboldalunk ‘Zöldre át fül alatt. Kattints, IDE.