Az, hogy a magyar tanárok fizetése nevetségesen alacsony, nem újdonság, a mindenkori átlagbérhez képest évről-évre rosszabbul állnak a pedagógusok fizetései. De nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve a sereghajtók közé tartozunk, Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával együtt. – írja az Átlátszó.

Egy egyetemi tanársegéd fizetése például bruttó(!) 221.800 forint, egy egyetemi adjunktusé bruttó 277.200 forint.

Az Átlátszó megnézte, hogy a 27 EU tagállamban, valamint néhány más országban hogyan alakulnak a bérek, azaz mennyi pénzt vihet haza egy pályakezdő oktató, illetve egy sokéves tapasztalattal rendelkező tanár, aki a fizetési kategóriák legfelső szintjén helyezkedik el.

Hazánkban az adatok szerint, az euró mostani árfolyamán számolva egy tanársegéd 615 eurót, egy egyetemi tanár pedig nagyjából bruttó 1500 eurót keres. Ezzel Magyarország egyértelműen a lista végén szerepel.

Ezzel szemben például Lengyelországban kétszer annyit kap egy egyetemi tanár, a legjobban az Egyesült Államokban járnak az oktatók, ott a pályakezdők fizetése közel 5000 eurónak megfelelő dollár.