Egy orosz bíróság pénteken 10 hónap börtönbüntetésre ítélte Ruslani Murodjonzodát tik-tokert és barátnőjét Anastasia Chistovát, mert szeptember végén olyan képeket tettek közzé az Instagramon, amelyeken orális szexet imitáltak a moszkvai Vörös téren található Boldog Vazul-székesegyházzal a háttérben – írja az AFP-re hivatkozva a News24.com.

A moszkvai Tverszkoj kerületi bíróság pénteken közölte, hogy a tádzsik állampolgárságú Ruszlani Murodzhonzodát és Anastasia Chistovát bűnösnek találták vallásos emberek érzéseinek megsértésében. A helyzetet súlyosbíttotta, hogy Anastasia a képen egy orosz rendőrkabátot visel.

A kép, amiért börtönre ítélték a fiatalokat

„Anastasia Chistova és Ruslani Murodzhonzoda olyan nyilvános fellépéseket követtek el, amelyek egyértelmű tiszteletlenséget fejeztek ki a társadalommal szemben” – áll a bíróság közleményében.

A párost a fénykép közzététele után 10 napig őrizetbe vették, a blogger a bíróság előtt többször is bocsánatot kért.

Többen is tiltakoztak a súlyos ítélet ellen. Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij száműzetésben lévő munkatársa azt írta a Twitteren, hogy ez őrület, tiszta őrület! Semmit sem tettek, ezek csak képek. Nem ez volt az első ilyen súlyos ítélet, ami vallási okokra hivatkozva szabtak ki. A Pussy Riot nevű orosz zenekar két tagját huliganizmus miatt két év börtönbüntetésre ítélték, miután egy katedrálisban felléptek Putyin és az orosz ortodox egyház szoros kapcsolatai ellen tiltakozva.

A Memorial nevű vezető jogvédő csoport a héten közölte, hogy a politikai foglyok száma Oroszországban a tavalyi 362-ről 420-ra emelkedett, ami része annak a tendenciának, amely a késő szovjet korszak elnyomását idézi.

Kiemelt kép: Youtube