A csodás, friss őszi levegő kirándulásra csábít. A Mecsek közelében élők többsége igyekszik is kihasználni a csodaszép kirándulóhelyek nyújtotta lehetőségeket. A kellemes kikapcsolódást fokozhatjuk, ha a túra célpontja egy kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik az őszi pompába öltözködő tájra, a városra. Most ismerkedjünk meg közelebbről a Cigány-hegyi-kilátóval a Keleti-Mecsekben.

A Mecsek keleti részében található Cigány-hegyet igazából nem csak a panorámája miatt érdemes felkeresni a kezdő, vagy éppen gyakorlott túrázóknak. A Cigány-hegy közelében bújik meg ugyanis a Mecsek méltán egyik legszebb völgyének tartott Óbányai-völgy.

Továbbá éppen a napokban megújult a Cigány-hegyi kilátó, és az Óbányai-völgy turistapihenő a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága 2019 januárjában kezdődött, és napjainkban a befejezéséhez közeledő modernizációs programjának köszönhetően.

A Keleti-Mecsek központi helyén található kilátó 524 méter magas. A fákkal körülölelt környezetből alig kimagasló építmény a Cigány-hegyen található. Az épülethez vezető turista út meglehetősen meredek, de kitartás, mert cserébe egészen rövid a nehéz pálya. A meredek út végén vár ránk a terméskő alapú, modern, fémszerkezetes toronyszerű építmény.

Cigány-hegyi kilátó

A kilátó 1978-ban épült Buzás Endre tervei alapján. A terméskőből épült gránit névtáblával ellátott kilátót a Mecseki Erdészeti Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park 2007-ben újította fel, és látta el még két szinttel. Az újjá varázsolt Cigány-hegyi kilátót 2007 október 6-án adták át a kirándulóknak.

A kilátó aljában padokat szereltek fel és egy egyszerű esőbeállót alakítottak ki, ami remek menedékhely a rossz idő beköszöntével. Csigalépcső vezet fel a kilátószintre, ahol a védőkorlátot az egyben a torony burkolatául szolgáltató lécek jelentik.

A Keleti-Mecsek kiváló helyére épült kilátóról széles panoráma nyílik a hegy déli felére. Amennyiben szerencsénk van és tiszta időben érkezünk, akkor az erdő rengetegéből kitűnik a Miske-tetőn túl a Zengő meredek púpja, de előtűnhetnek a nyugati hegységrész domborulatai is, a Misinában végződő hát, amely egybeolvadni látszik a valóságban mögötte lévő Jakab-heggyel. A Dobogó kemény kalapja északon kitakarja a Mecsek lábát, nyugaton viszont kivezeti a tekintetet a Máré-várat rejtő völgy.

Természetesen a Mecsekben még számtalan kilátó, pihenő, forrás, kulcsosház, kereszt, és emlékhely várja a kirándulás szerelmeseit, hogy kellemesen tölthessenek el egy pihentető napot  a színpompás őszi Mecsekben.

Még néhány kilátó a Mecsekben:

Égertetői kilátó: a2007-ben épült kétszintes, fa szerkezetű kilátó fedett. Pályázati forrásokból épült fel a parkerdő nyugati részén elhelyezkedő kirándulóhelyen.

Sós-hegyi kilátó: az elmúlt hetekben felújított kilátót fából és vörös homokkőből építette a Mecseki Erdészeti Rt. 1987-ben, Buzás Endre tervei alapján. Formája római őrtoronyra emlékeztet, feltehetően a Lapis közelében található római kori őrtorony (Castrum) romjai emlékére viseli ismertető jeleit.

János-kilátó: egykor a Tubes 611 m magas csúcsán állt a régi János-kilátó, amelyet Rauch János tervezett. A kilátóból csodálatos körpanoráma nyílik ma is a Mecsekre. A régi kilátót 1981-ben, a katonai adótorony építésekor lebontották. Helyén egy új kőlábazatú, magasabb torony építését kezdték meg 1996-ban. A megépült új kilátó tornyával együtt 22 méter magas lett, amit 2001. szeptember 15-én adtak át, ahonnan rendkívül tiszta időben a városi panorámán kívül a Badacsonyt is megcsodálhatjuk.

Kis-Tubes kilátó: Kiss Tibor tervei alapján az ötvenes években a Városi Idegenforgalmi Hivatal építtette meg az akkori legmodernebb stílusban. A kilátót 2003-ban újították fel. A mecseki parkerdő déli oldalán, a táj fölé pazarul kinyúló kilátó remek rálátást biztosít Pécs városának nyugati részére.

TV-torony: a 175 m magas, és a Misina-tetőn álló TV-torony kilátó Pécs egyik jelképe és egyben nevezetessége is. A régi Kiss József kilátó helyén épült, melynek emlékét kőtábla örökíti meg a bejárat feletti oromzaton. A kirándulók élményeinek fokozása érdekében a torony 75 méter magasságában, körpanorámás presszó szolgál frissítőkkel, harapni valóval. A pazar panoráma nem csak Pécs városára és annak környékére enged betekintést, ha nem megmutatja az egész Mecseket.