2021. október 24-én Szent Mór napi búcsúval, délelőtt pedig búcsúi szentmisével idult a vasárnapi családi nap Kozármislenyben, az idei évben felszentelésének 50. évfordulóját ünneplő, az egykori pécsi püspök nevét viselő templom környezetében.

Az ötven éves jubileumot kihasználva helyi civilek összefogásával éledt újjá a templom védőszentjének, Szent Mór püspöknek október 25-ei napjának ünnepére hagyományosan megtartott búcsú.

Az esemény kapcsán, a programok egyik főszervezőjét, koordinátorát, Baka Sárát kérdeztem a nagyszerű kezdeményezés hátteréről.

„Vasárnap helyi civil kezdeményezésre, helyi civil összefogással sikerült hagyományélesztő és hagyományteremtő programot megszervezni a városban lakók részére. A célunk az volt, hogy az Öregfalu településrészen élők, és az újonnan városunkban otthonra találók kötetlen, hangulatos körülmények között ismerkedjenek. Ez a célunk sikerült. A nap folyamán összesen, úgy körülbelül 200 résztvevő látogatta meg a Szent Mór püspök templom környezetében a családbarát programjainkat. Igazi lelassulós, beszélgetős, sétálós, napsütéses vasárnapi nap volt. A rendezvényre látogatók többnyire kerékpárral és gyalog érkeztek, ami külön öröm volt a szervezők számára. A program szervezését és lebonyolítását a Civilek Kozármislenyért kis közössége vállalta együtt több helyi szervezettel, a Kenderzsupp és Bújj, bújj Egyesülettel. A kézműves foglalkozások megszervezését koordinálta, Dékány Ágnes bábművész és a Hangerdő Társulata gyermek előadásokat ingyen, illetve kedvezménnyel szolgáltatta, a  Kaptár Egyesület.  Pécsvárad Önkormányzata a sátrakat biztosította, Balanyi Bianka lovasoktató lovasbemutatót tartott, a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesületéhez tartozó nagyik a sütivásárban vállaltak aktív szerepet az itt élők felajánlásai mellett, és végül de nem utolsó sorban a helyi Katolikus Egyházközség kiemelten támogatta a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását.”

A szervezők bíznak abban, hogy a jövőben tervezett programjaikra is kíváncsiak lesznek a kozármislenyiek, és az itt élők, addig is a közösségi oldaluk követését ajánlják tevékenységük után érdeklődőknek: https://www.facebook.com/Civilek-Koz%C3%A1rmisleny%C3%A9rt-103913865319341

Néhány szó a búcsú névadójáról:

Szent Mór ünnepe: október 25

Szent Mór, aki életének szakaszát 1000-1070 körüli időkre teszik, az első magyar származású bencés a pannonhalmi monostorban, egyben az első magyar író, aki ugyan még latinul megírta Szent István, Szent Imre, Szent Benedek és Szent András bencés remeték életrajzát. A mű átdolgozva maradt ránk.

Az Annales Posonienses, magyarul Pozsonyi Évkönyv névbejegyzése szerint Szent István hívására 1036-tól lett a pécsi egyházmegye második püspöke. Szent Gellérttel és társaival ellentétben az 1046-os Vata-féle pogánylázadáskor csak neki nem esett baja. I. András koronázásakor egyike volt a szertartást végző három püspöknek. Mór kézírását olvashatjuk a tihanyi apátság alapítólevelén (1055). Feltételezhető, hogy jelen volt 1061-ben Szekszárdon az apátság alapításánál, és két évre rá ő temette ugyanott el I. Béla királyt. 1064-ben Pécsett békült ki egymással Salamon és Géza királyfi. A béke után ő koronázta Salamont királlyá. Ebben az időszakban írta meg az első magyar legendát Szent Zoerárd (Szórád) Andrásról és Szent Benedekről, az úgynevezett Zobor-hegyi remetékről.

A 15. századból származó misekönyvek szentként említik, illetve martirologiumokban szerepel a neve, ezért az akkori pécsi püspök kérésére Boldog IX. Piusz pápa 1848. augusztus 4-én jóváhagyta, és megerősítette a pécsi egyházmegyében kialakult nyilvános tiszteletét, XI. Piusz pápa pedig 1925. december 4-én az egyházmegye társvédőszentjévé nyilvánította.