„Hálásak vagyunk nektek mérhetetlenül, kimondhatatlanul!!! 2,5 hónap alatt összedobtatok 40 millió forintot, ugyanis ma (okt. 30.) meglett a kitűzött cél, valóra váltva egy csapat kórházi önkéntes álmát: otthonra leltünk.” – olvasható a Nevetnikék Alapítvány Facebook oldalán.

A Nevetnikék Alapítvány célja, hogy a kórházban fekvő kis betegek gyógyulását segítsék elő játékos foglalkozások szervezésével, ezzel terelve el figyelmüket gondjaikról, elűzve unalmukat, megnevettetve őket.

Fő tevékenységeik:

I. Játékos programok a fekvőbeteg kórházi osztályokon: A Pécsi Gyermekklinika minden osztályára szerveznek délutánonként játékos foglalkozásokat. Társasjátékoznak, báboznak, mesét mondanak, kézműveskednek, együtt zenélnek, vagy bűvész trükkökkel ejtik ámulatba a gyerekeket, attól függően, nekik mihez van kedvük. 0-18 éves korú gyerekekkel foglalkoznak, azok a csecsemők, vagy kis gyermekek, akiket valamilyen oknál fogva szüleik nem tudnak látogatni, kiemelt figyelmet kapnak tőlük, de célkitűzésük, hogy minden nap, minden osztályon, minden gyerekhez eljuthassanak. A foglalkozásokat mindig ketten tartják, az önkénteseik egy két hónapos felkészítő (mely hospitálásokat és képzéseket tartalmaz) után vehetnek részt a programban, így garantált a minőségi munka. Ahhoz, hogy minden gyermekhez eljuthassanak minden nap, folyamatosan fogadnak új önkénteseket. A programokhoz szükséges eszközök biztosítását támogatóiktól várják. 2019 óta a Kaposi Mór Oktató Kórház gyermekosztályán is jelen vannak.

II. Mesefalfestés: A Pécsi Gyermekklinika, illetve más Dél-Dunántúli régióban található gyerekkórházak, gyerekvárók díszítését vállalják. A fehér, csempézett falakat színessé, gyerekbarátibbá varázsolják, hogy a várakozás és bent tartózkodás terheit ezáltal is enyhítsék. A falfestések egy-egy cég támogatásával valósulnak meg, melyek számukra felér egy csapatépítő tréninggel. Kaposváron, Szigetváron, Dombóváron már ott a kezük nyoma.

III. Játékkészítés: Kincsesládákat készítenek, amiket telepakolnak az önkéntesek által elkészített öko-játékokkal. A legapróbbaktól a legnagyobbakig talál mindenki magának érdekességet, csendeskönyvektől a társasokig sok-sok játékot terveztek már meg, és készítettek el. A kincsesládákból a kezelések végeztével választhatnak a krónikus betegek, ezzel is tompítva az átélt kellemetlenségeket.

Rendszeres támogatóikra úgy tekintenek, mint csapatuk tagjaira, akik nélkül nem tudnák megvalósítani a programjaikat. Ha mindez megtetszett, csatlakozz hozzájuk!

A Nevetnikék Alapítvány független, de tagjai sokfélék, mindig is békésen megfértek egymás mellett a különböző politikai-, vallási-, világnézetű tagjaikkal, mert a közös cél, a beteg gyermekek helyzetének javítása, és a kölcsönös együttműködés, támogatás, egymás elfogadása, szeretete olyan alapérték a számukra, ami az egységüket nem tudja megosztani.

Fotó és szöveg forrása: facebook