A Bank of America most azt jósolja, hogy a Brent nyersolaj ára – amely a benzinárakat mozgatja – 2022 júniusára hordónként 120 dollárra emelkedik majd. Ez 45 százalékkal magasabb a jelenlegi szintnél.

„Nagyon könnyen szöknek fel az árak, ha a keresleti feltételek olyan szűkösek, mint most” – nyilatkozta Francisco Blanch, a Bank of America globális nyersanyagpiacokért felelős vezetője a CNN-nek annak kapcsán, hogy az elemzőik azt jósolják: közel másfélszeresére drágulhat a Brent olaj ára.

Blanch szerint erős bikapiac van az olajáraknál, a szakértő pedig már idén júniusban is szinte egyedüliként azt jósolta, hogy a nyersolaj ára végül hordónként 100 dolláros szintre emelkedhet. 

„Akkoriban az emberek azt hitték, hogy őrültek vagyunk. Most pedig itt vagyunk” – mondta Blanch. „Általában még mindig eléggé bikásak vagyunk” – utalt arra, hogy továbbra is erős drágulásra számítanak: azt jósolják, hogy 2022 júniusára hordónként 120 dollárra emelkedik majd a Brent. – írja a napi.hu

Az olaj világpiaci árának alakulása természetesen az itthoni benzin és gázolaj árakra is hatással van, ennek fényében biztosak lehetünk: nem reális, hogy újra négyes számmal kezdődjenek az árak, ha pedig bekövetkezik a 45 százalékos drágulás, úgy a 600 forint feletti, de akár a 700(!) forintos ár sem lesz elképzelhetetlen az üzemanyag literéért.