Az előző évinél majdnem százszor nagyobb bevételt ért el a január-szeptemberi időszakban a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat – írja az MTI. A vállalat a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel együtt az Európai Unióban elsőként fejlesztett ki engedélyezett védőoltást a koronavírus ellen.

A 2008-ban indított startup cég a kedden közölt beszámolója szerint 13,444 milliárd euró (4840 milliárd forint) bevételt ért el kilenc hónap alatt, szemben az egy évvel korábbi 136,9 millió euróval. A csaknem százszoros növekedés elsősorban a Covid-19 elleni vakcina kínálatának gyors növekedésére vezethető vissza – közölték.

A társaság a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcina révén három negyedév alatt 7,126 milliárd euró adózás utáni nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 351,7 millió eurós veszteséggel. A BioNTech becslése szerint az év végéig összesen 2,7 milliárd adagot gyártanak le a vakcinából, és 2,5 milliárd adagot értékesíthetnek. Az adózás utáni nyereség nagyjából kilencmilliárd euró lehet 2021-ben.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott a BioNTech. Korábban főként kockázati tőkéből működött és rendre veszteséget termelt, ami megszokott az ágazatban. Fő tulajdonosai az alapítók, Thomas és Andreas Strüngmann, a német testvérpárt a világ leggazdagabb emberei között tartják számon. Karikó Katalin egyébként 2013-ban csatlakozott a nagyjából 1500 embert foglalkoztató céghez.

Forrás: MTI

Kép: Wikipedia