A benzin esetében literenként 26, a gázolajnál 32 forintos árcsökkenést jelent a jelenlegi árhoz képest a kormány azon döntése, hogy hétfőtől a kutaknak 480 forintos áron kell adnia a üzemanyagot. A Napi.hu kiszámolta, hogy egy benzines teletankolásnál 1300, gázolajnál 1600 forintot nyerhetnek majd az autósok. A számla különbözetét a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a cégek állják majd, mert a kormány nem csökkenti az üzemanyagok adóját. Iparági szakértők szerint az is lehetséges, hogy a cégek egyes kutaik ideiglenes bezárásával próbálják majd mérsékelni a veszteségeiket. Erre a lehetőségre a jelek szerint a kormány is felkészült, ugyanis azt is megjegyezték, hogy nem kötelezhetik kereskedésre a kutakat. – írja a Magyar Hang.

Pénzcentrum.hu kalkulációi szerint szerint az árcsökkentés a kisebbforgalmú kutak esetében gyakorlatilag megeheti a telephely hasznát, így ezeknél fordulhat elő, hogy ideiglenesen leengedik a sorompókat.

Ennek értelmében egyáltalán nem kizárt, hogy hétfőtől üzemanyag hiány keletkezzen, lévén a kutak többségének egészen egyszerűen nem éri majd meg kinyitnia, a kormány – meglehetősen baloldali – gazdaságpolitikai döntése értelmében.