A Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábjának hétfői döntése alapján a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló kormány rendeletben meghatározott intézkedések alapján az egyetem a munkavégzés feltételévé teszik a munkavállalók számára a koronavírus elleni oltás felvételét. 

Az intézmény indoklása szerint a szakemberek szerint a hatékony védekezés csak úgy lehetséges a világjárvánnyal szemben, ha minél magasabb az átoltottsági arány.

A PTE Operatív Stábjának elnöke, Betlehem József professzor hozzátette: „A cél a munkavállalóink, és az ő környezetük, családtagjaik egészségének a védelme”.

A döntést foganatosító rektori és kancellári együttes utasítás november 22-től lép életbe. Az intézkedés nem vonatkozik azokra, akik orvosi okok miatt nem kaphatják meg az oltást. Viszont a meggyőződés vagy egyéb, nem egészségügyi okok miatt a védőoltást fel nem vevők számára a munkáltató fizetés nélküli szabadságot írhat elő.

A Pécsi Tudományegyetem jelentősen kivette a részét a pandémia elleni küzdelemben. Jakab Ferenc virológus professzor és csapata komoly eredményeket tudtak elérni a Nemzeti Virológiai Laboratóriumban végzett munkájuk során. Továbbá az egyetem szakemberi aktív szerepet vállaltak a vírus szennyvízből történő koncentrációjának kimutatásában és az ezzel kapcsolatos mérésekben- írja az UnivPécs.