Egy fagyasztó takarítása közben talált rá egy dolgozó arra a néhány fiolára, melyekre a smallpox, vagyis a fekete himlő szót írták fel. Az ügyben már a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálódik – értesült a HVG.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) helyi idő szerint kedden felfedte, hogy egy pennsylvaniai vakcinakutató létesítményben „smallpox”, vagyis himlő feliratú fiolákat találtak – egy rendkívül halálos vírust, amelyet az 1970-es években kiirtottak. Az ijesztő lelet ellenére a hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy bárki is ki lett volna téve a kórokozónak.

A CDC szerint a lefagyott fiolákat egy laboratóriumi dolgozó találta meg, miközben egy fagyasztót takarított. Úgy tűnik, hogy az üvegeket nem nyitották ki, és a munkás kesztyűt és arcmaszkot viselt a felfedezés idején. A létesítmény egyik a sok közül, amelyek vakcinakutatást végeznek a CDC számára.

A CDC és a bűnüldöző szervek vizsgálják az ügyet, és a fiolák tartalma sértetlennek tűnik. A CDC szerdán egy másik helyre szállította a fiolákat tesztelés céljából – jelentette a Yahoo News a Nemzetbiztonsági Minisztérium vezetőségének küldött riasztásra hivatkozva. A DHS Yahoo News által látott figyelmeztetése szerint 15 fiola volt; öten „himlő”, tízen pedig „vaccinia” felirattal szerepeltek.

A himlő, amelyet a bőrön okozott jellegzetes pattanásokról neveztek el, az egyik legfélelmetesebb kórokozó, amely az emberiséget sújtotta. Számtalan járványért volt felelős, és a becslések szerint csak a 20. században 300 millió embert ölt meg. A betegséget végül 1977-ben sikerült felszámolni világszerte, amihez hozzájárult az is, hogy az ember a himlő egyetlen ismert természetes hordozója – írja a Gizmodo.

Bármennyire is ijesztő a himlő véletlen kiszabadulása, vannak himlőoltások, bár csak olyan embereknek adják be, akiknél fennáll az expozíció veszélye, például bizonyos laboratóriumi dolgozóknak. Ma már nem oltják be rutinszerűen az amerikaiakat a himlő ellen.

Kiemelt kép: Illusztráció/Pixabay