A Pécsi Járásbíróság 2021. november 17-én elrendelte egy pécsi férfi letartóztatását egy hónapra a jövedéki adózásról szóló törvényben előírt feltétel hiányában jövedéki termék megszerzésével, forgalomba hozatalával üzletszerűen elkövetett, nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2021. november 15. napján a délelőtti órákban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának járőre Pécsett ellenőrzés alá vonta a gyanúsított által vezetett gépjárművet. A közúti ellenőrzés során átvizsgált gépjármű rakteréből 4300 doboz zárjegy nélküli, jövedéki adózás alól elvont cigaretta és 430 kg vágott dohány került elő. Ezt követően házkutatás során, a gyanúsított által használt garázsból további 1.136 kg vágott dohányt foglaltak le.

A gyanúsított azzal, hogy a jövedéki adóról szóló törvényben megállapított feltétel hiányában, hatósági engedély nélkül szerezte meg és birtokolta a jövedéki termékeket és adóbevallási, adófizetési kötelezettségének nem tett eleget, az adóhatóságnak 14.270.130 forint vagyoni hátrányt okozott.

A gyanúsított büntetett előéletű, speciális bűnismétlő, a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekményt korábbi elítélésének és más – hasonló bűncselekmény miatt folyamatban lévő – büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Figyelemmel a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára is, alaposan feltehető, hogy a gyanúsított, szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné a büntetőeljárásban résztvevő más személyek megfélemlítésével, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a bíróság a letartóztatását elrendelte.

Az ügyész a bíróság határozatát tudomásul vette, a gyanúsított enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a védőjének – aki a bíróság ülésén nem volt jelen – öt nap áll rendelkezésére az esetleges fellebbezés bejelentésére.

A bíróság végzése nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék
Kiemelt kép illusztráció