A Csongrád-Csanád megye Kisteleki járásának székvárosában, a hétezer fős Kisteleken jártam az elmúlt héten. Izgatottam néztem az utazás elő, hiszen én magam is egy pontosan ilyen méretekkel rendelkező baranyai településen élek.

A főút közelségi itt is stimmelt, hiszen Kistelek város központján áthalad az 5-ös számú főút. A főutcát észak-déli irányban szeli át, így aztán egyben a legfontosabb megközelítési útvonala is a településnek. A főútnak köszönhetően ezen a vonalon helyezkednek el a település fontosabb és forgalmasabb létesítményei.

Ilyen létesítmény a termálfürdő, az aqua hotel, a templom, de élvezhetjük itt a cukrászdák, éttermek, az üzletek, benzinkutak, szolgáltatók napközben nyüzsgő sokaságát.

Tele hittel és várakozással

A Szeged és Kiskunfélegyháza között elhelyezkedő dél-alföldi település természetesen vasúton is megközelíthető, mert a Cegléd-Szeged-vasútvonal érinti a várost.

1420-ra nyúlik vissza a város első, oklevélen történő említése. A középkorban ezen a helyen már egy templommal rendelkező kun település állt. A XVIII. században Kistelek-pusztán postaállomás, csárda és két szállás várta a félegyházi úton utazókat.

Kisteleki múlt és jelen

Kistelek 1989. március 1-én kapta meg a városi rangot. Napjainkban pedig ellátja a környező települések kereskedelmi, közlekedési, oktatási és egészségügyi központi feladatokat.

Egy volt gazdaház felújított szobáiban kezdődött meg a településen a gimnáziumi oktatás 1953-ban. 1963 szeptemberében a gimnázium új, kétemeletes, korszerű épület kapott, ahol 1978 óta postaforgalmi szakközépiskolai tagozat is működik. 1975-ben épült meg a 150 férőhelyes kollégium.

A városban gondolnak a jövő nemzedékére is

A fáradt és pihenésre vágyó utazó számára a gondozott kisvárosban egy igazi oázis a családias hangulatú szálloda, amely 20 szobával, étteremmel, és hangulatos kávézóval várja vendégeit.

A szállodában pihenő vendégek részére közvetlen átjárást biztosítanak a Kisteleki Termálfürdőbe, melynek használatát a szobaárak már tartalmazzák. Ez a kellemes helyzet nagyban megnöveli az itt megszállók kényelemérzetét, és meg is ragadnak minden alkalmat, hogy a úszómedencével, élménymedencével, jakuzzival, gyógymedencével és gyermekmedencével, finn- és infraszaunával felszerelt barátságos fürdőt a lehető legtöbbször meglátogassák.

A 2004-ben átadott, zárt légterű termálfürdő hévize mintegy 2000 méter mélyről, 84°C-os hőmérséklettel tör a felszínre. A nátrium-hidrogén-karbonátban és metakovasavban gazdag, lágy, fluoridos jellegű gyógyvíz kiválóan alkalmas ízületi és mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati panaszok enyhítésére, valamint megelőzésére. A családias hangulatú fürdőben négy medence üzemel. A 25 m-es úszómedence mellett egy 34°C fokos, három élményelemet kínáló ülőmedence várja a vendégeiket. A 39°C fokos gyógyvizű termál medencében felhevült test a kellemesen langyos hőmérsékletű, 50 négyzetméteres tanmedencében hűlhet le.

A fürdő csalogató szépségei

Akár pihenésre, akár feltöltődésre vágyunk, akár a környék színes programjai vagy neves látnivalói vonzzák a tájra utazót a szálloda egész évben minőségi szolgáltatásokkal, vendégszerető személyzettel és kedvező árakkal várja a turistát.

A szálloda szobáinak ízléses berendezése, tisztasága, a személyzet készséges hozzáállása, és az étterem ínycsiklandozó finomságai pedig biztosan visszavonzzák az itt egyszer megszálló vendéget.

Látnivalókban sem szűkölködik a környék, hiszen Szeged, Kiskunfélegyháza, Ópusztaszer, Kiskunhalas, Kiskunmajsa közelsége mellett még vonzó a Szankon a Kiskun Emlékhely, de ellátogathatunk a Fehér-tó partjára a Magyar Madártani Egyesület Szalakóta Látogatóközpontjába is.