November elején Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook Messengerben a hang- és videóhívásoknál bekapcsolja a cég a végpont-végpont közti titkosítást (end-to-end encryption – E2EE). A bejelentés sokakat meglepett, hiszen korábbi májusban tett nyilatkozata szerint 2022 előtt egészen biztosan nem reménykedhettek ebben a felhasználók.

A titkosításra való áttérés kulcsfontosságú eleme a Meta 2019 márciusában bejelentett, egységes, az adatvédelemre összpontosító kommunikációs platform kiépítésére vonatkozó javaslatainak, amelyekben Mark Zuckerberg vezérigazgató kijelentette, hogy „a kommunikáció jövője egyre inkább a privát, titkosított szolgáltatások felé fog eltolódni, ahol az emberek biztosak lehetnek abban, hogy amit egymásnak mondanak, az biztonságban marad, és az üzeneteik és tartalmaik nem maradnak meg örökre”.

Ennek érdekében a közösségi médiaóriás tavaly összevonta a Messenger és az Instagram csevegéseket, hogy lehetővé tegye az alkalmazások közötti kommunikációt a népszerű alkalmazások között.

A Meta azóta augusztus elején kiterjesztette az E2EE-t a hang- és videohívásokra a Messengerben, valamint egy új opt-in beállítást indított egy korlátozott teszt keretében bizonyos országokban, amely bekapcsolja a funkciót az Instagram Direct Messages esetében.

Ugyanakor aggodalomakat vetett fel, hogy a platformok hogyan tudnák lehetővé tenni az E2EE-t a bűnüldözési nyomozások támogatása mellett. Mivel a szélesebb körű titkosítási védelem akut módon korlátozhatja a gyermekek szexuális zaklatásával és más problémás tartalmakkal szembeni erőfeszítéseket.

„A Facebook még mindig olyan végponttól végpontig terjedő titkosítási terveket követ, amelyek veszélybe sodorják a már elvégzett jó munkát és az elért eredményeket”- mondta Priti Patel brit főtitkár áprilisban. „Nem engedhetjük meg, hogy a bűnüldözésnek a visszataszító bűncselekményekkel szembeni fellépési képessége és az áldozatok védelme súlyosan akadályozva legyen.”

Noha a Meta novemberi bejeltése szerint az alkalmazások legkorábban valamikor 2022-ig teljesen végponttól végpontig titkosítottak lesznek, a Meta biztonsági vezetője, Antigone Davis a The Telegraph című lapban hétvégén megjelent bejegyzése szerint a cég mégis legalább egy évvel kitolja eredeti tervét a végponttól-végpontig titkosításban (E2EE).

„Nem sietjük el a dolgot, és nem tervezzük, hogy valamikor 2023-ig befejezzük az alapértelmezett végponttól végpontig terjedő titkosítás globális bevezetését az összes üzenetküldő szolgáltatásunkban.” – nyilatkozta a biztonsági vezető.

Ez azt jelenti, hogy a Meta nem kívánja bevezetni az összes üzenetküldő szolgáltatásaiban a végponttól végpontig terjedő titkosítást 2023-ig.

Míg a WhatsApp alapértelmezés szerint végponttól végpontig titkosított, a Facebook Messenger és az Instagram nem. A vállalat először 2016-ban vezette be az E2EE-t a Messenger alkalmazásban, bár ez csak a mobilalkalmazásokra korlátozódó „Titkos beszélgetés” módra váltással érhető el.

Talán a helyzetet az is bonyolítja az új indiai szabályozás, amely előírja, hogy az üzenetküldő alkalmazásoknak nyomon kell követniük a WhatsAppon megosztott üzenetek „első feladóját”, ami a titkosítási biztosítékokat megbonthatja. Ez arra késztette a vállalatot, hogy pert indítson azzal az indokkal, hogy ez a rendelkezés sérti a felhasználók magánéletét.

Az indiai kormány a múlt hónap végén benyújtott válasziratában megvédte a törvényt, azt állítva, hogy azok a platformok, amelyek „üzleti/kereskedelmi céllal monetizálják a felhasználók adatait, jogilag nem jogosultak arra hivatkozni, hogy ez a magánélet védelmét szolgálja”, és hogy egy ilyen szabály elengedhetetlen az álhírek, valamint a nemzetbiztonságot és a közrendet érintő bűncselekmények elleni fellépéshez.