Magyarországon még nagyobb sebességre kapcsolt a járvány, 24 óra alatt 12 ezernél több új fertőzöttet regisztráltak. Lázár János keresetlen szavakkal fejtette ki véleményét az oltatlanokról, Olaszországban szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben.írja a Szabad Európa.

Magyarországon szerda óta 12.165 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.057.017-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 185 beteg, így a halálos áldozatok száma 33.704 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 165.862 fő. Kórházban 6858 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 680-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati járványportál adatai szerint a november 22-én kezdődött oltási akcióhét harmadik napján újabb 132 ezer oltást adtak be. Az első három nap összesen 388 ezer oltás történt, közülük 319 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel és mintegy 48 ezer eddig oltatlan ember adatta be a vakcinát.

Lázár János szerint mindenkinek jogában áll hülyének lenni és meghalni

Lázár János kormánybiztos a járvány miatt online tartott értekezletet a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tram-trainről szerdán este. A szegeder.hu beszámolója szerint azonban a kommentekre reagálva az oltás is szóba került.

Lázár János „óriási intellektuális teljesítménynek” nevezte az egyik, oltások veszélyességéről értekező hozzászólást és közölte, „az ember a saját életét szabadon kockáztathatja, ez kétségtelenül igaz, tehát mindenkinek jogában áll hülyének lenni és jogában áll meghalni.”

Hozzátette, kérdés, hogy „aki fölveszi a védőoltást, az mind hozzájárul, hogy ezen minél hamarabb túl legyünk.”

Olaszország szigorít az ünnepekre

Az olasz kormány szigorúbb járványintézkedéseket vezet be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe.

Mario Draghi miniszterelnök elmondta, hogy a szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egyetlen adag oltást sem vettek fel. Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó.

Draghi közölte, hogy az olasz járványmutatók „lassan, de fokozatosan rosszabbodnak”, karácsonyra várható a tetőzés. Bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelező a legalább egy vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, amelynek érvényességét egy évről kilenc hónapra csökkentették.

Olaszországban most az egyik legjobb a járványhelyzet Európában, az óvintézkedések szigorításával az újabb zárásokat akarják elkerülni. 2020-ban az ország teljes lezárása nyolcszázalékos gazdasági visszaesést okozott.

Az olasz kormány már kötelezővé tette az emlékeztető oltást a rendfenntartók, a fegyveres erők tagjai, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára. A harmadik oltás beadása decembertől válik lehetővé valamennyi, 18 évnél idősebb olasz számára.

Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Fotó: Lázár János Facebook oldala