Maga a zero waste esküvő azt jelenti, hogy semmilyen szemetet nem termelsz vagy hagysz magad után, tehát az esküvődet hulladék nélkül tervezed meg. Ez így mindenre figyelve és teljes egészében talán kivitelezhetetlen, és valójában a low waste (csökkentett hulladéktermelés) a járható út. Erre viszont valóban érdemes energiát fordítani, ha fontos neked a környezet. Egy ilyen esküvőt a fenntarthatóság gondolata lengi körül, így odafigyelvén a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésére és némelyszociális terület kiemelt támogatására. Persze ez nem azt jelenti, hogy az esküvő nem lehet csodaszép, a dekoráció nem lehet mesebeli és nélkülözéssel és a csalódottság érzésével telik az esemény. Minden olyan apró lépés, amit a fenntarthatóság jegyében tesztek ezen a nagy napon példamutató lesz a násznép számára.

Étkezés, és eszközei

A legelső lépés az étterem vagy catering cég kiválasztása. Fontos, hogy már itt oda kell figyelnünk és átgondoltan kell döntenünk a lehető legsimább egyeztetés érdekében. Érdemes olyat választanunk, akik hasonlóan gondolkodnak, és szem előtt tartják munkájuk során a környezetvédelmet. Tőlük kevésbé valószínű egy fintor vagy furcsa reakció, ha a szemetet szelektíven kérjük gyűjteni vagy esetleg az ételmaradékot komposztáltatni.
Az esküvői menü összeállításakor érdemes előnyben részesíteni a szezonális alapanyagokat és a minél kevesebb húst tartalmazó ételekben való gondolkodást. Ezentúl pedig érdemes odafigyelni arra is, hogy a hely termelőktől szerezd be őket, ha lehet. Ezen étel alapanyagok előállítása terheli meg ugyanis a legkevésbé a bolygót, mivel megspórolja az import általi levegőszennyezést és károsanyag-kibocsájtást is.

Az ökológiai lábnyomunk legkisebb részét teszi ki a szeméttermelésünk (bár én erre is próbálok amennyire csak lehet figyelni), így a menü összeállításával és a helyszínek kiválasztásával tudunk a legtöbbet spórolni környezeti szempontból. A növényi alapú élelmiszerek kisebb ökológiai lábnyommal járnak, szemben az állati összetevőkkel, persze differenciál ez az alapanyagok vízfelhasználása, területigénye és származási helye szempontjából.

Antal Éva „Vászonzsákos lány”

Fontos elkerülni továbbá az ételpazarlást is. Ez a legkönnyebben úgy menedzselhető, ha már előre lebeszéled az étteremmel, hogy pontosan mennyi ételre lesz szükség, és hogy véletlenül se kerüljön ki több majd az asztalokra. Ennek a feladatnak a másik része az esküvő utáni pillanatokra koncentrálódik. Ha marad hideg élelem, akkor érdemes azt papírdobozokba csomagolva felosztani a vendégek között, a főtt ételt pedig előzetes megbeszélés után másnap tovább adhatjátok egy olyan szervezetnek, akik eljuttatják azt a rászorulóknak.
Ha szeretsz a természetben lenni és a lakodalmat egy kerti parti keretein belül képzeled el, akkor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy semmiképp ne műanyagból készült eszközöket, hanem azok fenntartható, természetes alapanyagokból készült alternatíváit válaszd. Ilyenek például a műanyag tányér és pohár helyett a bambuszból vagy kukorickeményítőből készültek, és a papírszalvéták helyett a többször használható textilszalvéta.
Az ételek mellett az italok is fontos szerepet játszanak a nagy napon. Ez hozza magával azt a feladatot, hogy az italok kiszerelésére és származására is figyelned kell. A kiszerelés tekintetében a műanyag dobozos helyett válaszd az üveges vagy alumíniumos kiszerelést. Jó megoldás például még a temérdek karton sör helyett a sörcsap bérlés, ami remek mókát biztosíthat a vendégeknek is, akik így maguk csapolhatják a sörüket. Ha viszont inkább borban gondolkozol és még nem találtad meg álmaid pincészetét, akkor érdemes helyi borászattól vásárolni ezt az alkoholt.

Dekoráció

Itt mindenképpen említést kell tenni a dekorációról. A díszítés egy része lebomló, lokálisan termesztett növényekből fog állni, egyes elemeket biztosan használtan fogok beszerezni vagy én magam készítem el (például az asztalokra használt üvegekbe öntött szójagyertyák fognak kerülni fa kanóccal), bizonyos tárgyakat inkább bérelni szeretnék (például az étkészletet). Tehát szemét biztosan nem fog keletkezni az esküvőn, hiszen szinte minden komposztálható lesz vagy újrahasználható.

Antal Éva „Vászonzsákos lány

Manapság már csodálatosabbnál csodálatosabb esküvői dekorációkat lehet bérelni, ezért érdemes fontolóra venni a dolgot. Ha viszont mindenképpen szívedhez közel állót szeretnél, és újat szerzel be, akkor az általad használtat is tovább adhatod. Több menyasszonyi börze és cserecsoport érhető el, ahol lehet, hogy valaki épp a te ízlésednek megfelelő dekort keresi.
Ha minden álmod a virágdekoráció, akkor mindenképp hazai termelőtől és idénynek megfelelő virágot válassz. Azonban nem baj, ha fontolóra veszed a vágott virág helyett akár a papírvirág dekort vagy a cserepes virágokat is akár, amiknek például a lagzi után is lehet további életük. A cserepes virágokat a vendégek vagy akár ti is hazavihetitek, és sokáig őrizheti szép emlékeiteket az otthonotokban.

Esküvői kellékek

Az esküvői előkészületek egyik legelső lépése a meghívók elkészítése és kiküldése. Nem muszáj azonban ezt papíralapon és postai úton intézned. A meghívó digitálisan is elkészíthető és online is eljuttathatod szeretteidnek, így megkímélve a bolygót.
A menyasszonyi ruhát nem feltétlenül kell újonnan beszerezni, vagy varratni. Az esküvő akkor is csodálatos lesz, ha a ruhádat bérled, secondhandként vásárolod, vagy átalakíttatod az egyik idősebb családtagodét.
Az ara sminkjére szintén mindig nagy hangsúly helyeződik. Érdemes azonban észben tartani, hogy az állatokat is védheted az által, ha ezen a fontos napon állatkísérlet-mentes termékeket választasz és használsz.
Minden lehetőség a kezedben van arra is, hogy felülírd a hagyományokat és rizsszórást levélkonfettivel, a gyertyagyújtást pedig közös faültetéssel helyettesítsd. A köszönetajándékokkal sem kell kivételt tenni. Lehet kézzel készített és/vagy természetbarát, mint például a kézműves szappan, méhviasz gyertya vagy a levendulazsák.

Károsanyag-kibocsátás és energiafelhasználás

A fenntartható esküvő szempontjából, nagyon fontos az évszak kiválasztása is, mert tavasztól kora őszig jóval világosabb van, mint a többi időszakban. Ha a napfényesebb hónapokat választjátok ki, akkor kevesebb elektromos árammal tudtok számolni a menyegzőn.
A szertartás és a lakodalom helyszínének kívalasztásánál gondolni kell a két hely közötti ingázással járó károsanyag-kibocsájtásra is. Ezért érdemes a két eseményt lehetőleg közel, vagy ugyanazon a helyen tartatni, így a vendégeknek sem kell ide-oda autózniuk.
Szintén igaz ez a már fent említett étel- és italrendelésre is. Ha a helyi termelőktől vásároltok, akkor kevésbé terhelitek a környezetet.

Kiemelt kép: Tara Winstead fotója a Pexels oldaláról