Az Európai Unió jóváhagyja a sáskát, mint élelmiszert. A tervek szerint a sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, illetve számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba – értesült az Agrokép.

A sáskák évezredek óta mindig is felfalták a termést, az Európai Unió azonban megfordíthatja a helyzetet. Most a sáskákat szolgálják fel.

Az Európai Bizottság pénteken felvette az Európai Unióban forgalomba hozott élelmiszerek listájára a „locusta migratoriát”, a legelterjedtebb sáskafajt. A rovarok „új élelmiszernek” minősülnek, ha fagyasztott, szárított és porított formában értékesítik őket – írta meg a The Washingot Post.

A döntés, amely egy sáskákat és más rovarokat tenyésztő holland cég kérelmét követően született, része annak, hogy az Európai Unió a rovaralapú élelmiszerek irányába halad.

Az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem aggályos, de tudni kell, hogy allergiás reakciókat okozhat az ismerten rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél. Az emésztőrendszeri problémák elkerülése érdekében a lábakat és a szárnyakat tilos felhasználni a rovar fagyasztott illetve szárított formáját tartalmazó termékekben.

A sáska nem az első európai „rovar élelmiszer”, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára – írja az Agrokép. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

Bár a rovarok fogyasztása nem általános Európában, a világ egyes részein korántsem szokatlan. Mexikóban és Közép-Amerika néhány más részén pirított szöcskét esznek, gyakran snackkéntt vagy alkohol mellé. Sóval, chilivel és lime levével fűszerezve chapuline néven ismertek. Thaiföldön és Ázsia más részein is rendszeresen esznek tücsköt. Az ENSZ egyik becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember már most is rendszeresen fogyaszt rovarokat.

Az elmúlt években a rovarok fogyasztásának bővítésére törekedtek, a jogvédők azzal érvelnek, hogy ezek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a hús, és jobbak a környezet számára, mivel nem igényel nagy mennyiségű földet a gazdálkodáshoz vagy az üvegházhatású gázok termeléséhez, mint pl. a metán.

Az év elején az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete kiadott egy jelentést, amely a rovarokat élelmiszerbiztonsági szempontból vizsgálta, és további vizsgálatokat kért arra vonatkozóan, hogy a fogyasztásra szánt rovarok tömeges tenyésztése hogyan befolyásolja az élelmiszer biztonságát.

Kiemelt kép: Pixabay