Orbán Viktor azzal kezdte szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós interjúját, hogy elmondta, az oltópontokon 1 millió oltást adtak be eddig. Ezek közül 100 ezer volt első oltás, a lakosság 27 százaléka felvette a harmadik oltást, az uniós átlag 10 százalékon van. A miniszterelnök szerint a harmadik oltással 90 százalék fölé emelhető a biztonsági szint, de hat hónap után csökken az oltás hatékonysága. Orbán szerint „jól állja a sarat a magyar egészségügy”.

A kormány azt tervezi, hogy „a digitalizáció segítségével” mindenkit meg fognak keresni, akinek lejár a védettségi ideje, vagy gyengült az oltásának hatékonysága. Erre azért is lehet szükség, mert sokan nem tudnak arról, hogy egy bizonyos idő után csökken az oltás hatékonysága.

Az interjúban kitértek a napokban sokat emlegetett omikron variánsra is. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a vírus terjedésével, veszélyességével kapcsolatban egyelőre nincsen általános, tudományos álláspont. Annyit viszont elmondott, hogy az omikron variáns nem olyan veszélyes, mint amekkora ijedtséget okozott.

Forrás: 24.hu