Idén novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal növekedtek az előző évhez képest, utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció, vagyis 14 éve nem emelkedtek ennyire az árak – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egy év alatt az élelmiszerek ára 6 százalékkal növekedett, ezen belül a legjelentősebb az étolaj drágulása volt, ami majdnem 27 szákkal kerül többe mint tavaly ilyenkor. A liszt 20 százalékkal, a margarin 19,5, a kenyér 12, a baromfihús 9 százalékkal drágult.

Tankoláskor is jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk mint egy évvel korábban, az üzemanyag árak majdnem 38 százalékkal kúsztak feljebb. De a káros szenvedélyek sem lettek olcsóbbak a szeszes italokért és dohányárukért átlagosan 11 százalékkal kérnek többet.

Egy hónap alatt, a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül a liszt 7,4, a péksütemények 4,3, a kenyér 4,0, a sajt 3,1, a cukor 1,9, a száraztészta 1,7, a tojás 1,5 százalékkal lett drágább – írja a KSH.

A világjárvány következtében tapasztalható gazdasági visszaesés és az egyre gyengébb forint szintén tovább húzza az inflációt. Azonban az árnövekedés mérséklésének felelősségét a kormány és a Jegybank egymás között dobálják.

A forint-euró árfolyam változásával kapcsolatban nem csak a szakértők pesszimisták, a napi.hu megbízásából készített közvélemény kutatás szerint 10-ből 8 ember szerint hamarosan az euró átlépheti a 400 fontos lélektani határt. Erről készült cikkünket itt olvashatják: