A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint hatezer üveg hamis parfümöt találtak két teherautóban – írj a pénzügyi hatóság közleményében.

A NAV pénzügyőrei az M1-es autópálya két különböző szakaszán tartottak ellenőrzéseket Komárom-Esztergom megyében. Két Budapestről érkező járművet is ellenőriztek, alig egy óra különbséggel. A kocsik átvizsgálásakor fekete fóliával körbetekert raklapokon több mint hatezer üveg különféle márkajelzésű (Giorgio Armani, Chanel, Hugo Boss, Versace, Gucci, Givenchy) parfümöt találtak.

A rakományt kísérő okmányokon mindkét esetben ugyanaz a feladó szerepelt, a csomagolás és a márkák is azonosak voltak. Az előzetes szakértői vélemény szerint az illatszerek a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítványok.

A NAV munkatársai a mintegy 140 millió forint értékű parfümöt lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

A hamisított termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve is egészségügyi kockázatot jelenthetnek – teszi hozzá az adóhivatal.