A Greenpeace közbenjárására pénteken a pályázatot kiíró állami cég visszavonta a Fertő Part nevű luxusberuházásra kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást – tett közzé a környezetvédő szervezet a hazai Facebook oldalán.

A pályázatban „az állatok zavaró jelenléte” miatt keresték gyorsított eljárásban a beruházót. A beruházó cég maga érvel úgy a kiírásban, hogy azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert „𝘩𝘢 𝘷𝘢𝘭𝘢𝘮𝘦𝘭𝘺 𝘳𝘦́𝘴𝘻𝘵𝘦𝘳𝘶̈𝘭𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘢 𝘮𝘶𝘯𝘬𝘢𝘷𝘦́𝘨𝘻𝘦́𝘴 𝘪𝘥𝘰̋𝘭𝘦𝘨𝘦𝘴𝘦𝘯, 𝘢𝘬𝘢́𝘳 𝘦𝘨𝘺-𝘬𝘦́𝘵 𝘩𝘦́𝘵𝘳𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘻𝘶̈𝘯𝘦𝘵𝘦𝘭, 𝘢𝘻𝘵 𝘢𝘻 𝘢́𝘭𝘭𝘢𝘵𝘷𝘪𝘭𝘢́𝘨 𝘷𝘢𝘭𝘢𝘮𝘦𝘭𝘺 𝘦𝘭𝘦𝘮𝘦 𝘢𝘻𝘰𝘯𝘯𝘢𝘭 𝘦𝘭𝘧𝘰𝘨𝘭𝘢𝘭𝘫𝘢, 𝘣𝘪𝘳𝘵𝘰𝘬𝘣𝘢 𝘷𝘦𝘴𝘻𝘪”.

A hivatalos indoklásban az szerepel a visszavonás okaként, hogy olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

„Mi persze jobban örültünk volna, ha azért vonják vissza, mert rájöttek, hogy a túlméretezett hotellel, apartmanházakkal, és az ezekkel járó több ezer tonnányi betonnal jóvátehetetlen károkat okoznának a Fertő világszinten is páratlan élővilágának, de azért így is örülünk” – írja a Greenpeace a bejegyzésében. 

Kiemelt kép: Wikipédia