Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az M1 Híradóban jelentette be, hogy már két mintában mutatták ki itthon a koronavírus omikron variánsát – értesült az InfoStart.

A legújabb, dél-afrikai mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A fertőzést a a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak.

A Neumann Labs idén bevezetett új PCR-vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. 

„Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban” – mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Müller Cecília elmondta, hogy ettől függetlenül egyértelműen a delta uralkodik a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket.

(via InfoStart)