A dán járványügyi hivatal legutóbbi elemzése szerint megdőlt az az állítás miszerint a koronavírus omikron variánsa enyhébb lefolyású, mint a korábbiak. Az új mutációval megfertőződöttek hasonló arányban kerülnek kórházba mint a más variánsoktól megbetegedettek – írja a Népszava.

A szakemberek jelentéséből kiderül, hogy Dániában a megtalált 3437 omikron miatt megbetegedettek közül 37-en kerültek kórházban, ami 1,1 százalékos arányt jelent, ez a korábbi variánsok estében 0,7 százalék volt az országban.

Ami tovább árnyalja a helyzetet, hogy az új mutáció gyorsabban terjed a korábbiaknál és nagy százalékban ki tudja kerülni az oltások és a betegség átvészelésével járó immunitást. Ez rövid időn belüli nagy felfutást eredményezhet, vagyis kevesebb idő alatt többen betegedhetnek meg.

A járványügyi szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikorra várható a következő hullám, többen legkésőbb januárra datálják az ötödik hullámot.

A Népszava által megszólaltatott szakember szerint az oltás önmagában már nem lesz elég, ezért közösségi intézkedésekre lesz szükség, szigorítani kellene a maszkhasználatot, a távolságtartást, a zárt terekben egyidejűleg tartózkodók létszámát korlátozni kell.

A szakember azt is hozzátette, hogy nem érdemes várni az oltóagyaggyártó cégekre, hogy kifejlesszék az omikronra hangolt vakcinákat, mivel ha elindul az ötödik hullám az annyira gyors lefolyású lesz, hogy sem a gyártásra sem a szétosztásra nem lesz elegendő idő.