Borús, ködös, és a mindössze három fokos decemberi délelőtt igyekeztem a kozármislenyi Móricz Zsigmond utcai családi télikertbe. A reggeli köd maradékán át lelki szemeimmel láttam a smaragdzöld levelek közt megbújó narancssárga színpompában illatozó, ínycsiklandozó mediterrán gyümölcsöket. Nagy Csabáéknál a valóság mégis ennél sokkal csodásabb meglepetéssel várt. A gyermekfej nagyságú narancsok, a sűrű zöldben pompázó, ember nagyságú narancsfán hihetetlen látványt nyújtottak, és mindezek mellett még megpillantottam a két, gyümölcsökkel roskadásig megtelt mandarin cserjét. Nem is beszélve a jól megérdemelt téli pihenőjüket élvező emberes méretű leanderekről. Úgy éreztem magam, mint aki egy déli pihenőhelyre cseppent. Megtudtam, hogy mindez a ház asszonyának, Zsuzsannának a keze munkáját dicséri, így aztán őt faggattam.

BaHír: Hány évesek ezek a csodaszép narancsfák?

Hat éve vásároltunk kettő virágzó, olyan harminc centiméteres narancsfát. Az évek során aztán igényelték az egyre nagyobb méretű ültető edényeket, és mára azzal hálálták meg a róluk való gondoskodást, hogy nem csak a méretükkel, de csodásan illatozó virágaikkal, és az igazán szép számú termésükkel örvendeztetnek meg bennünket. Az idei évben, egy időben a megszokottnál kevesebb termés található a fákon, ezért olyan nagy méretűek, helyette viszont a termések mellett folyamatosan hozzák az újabb és újabb virágokat.

BaHír: Mekkora terhet jelent a gondozásuk?

A rendszeres gondoskodást és odafigyelést meghálálják, de jó tudni, hogy folyamatos  ápolást igényelnek. Ez napi szükséglet. Oda kell figyelni a locsolásra, mert a cserépben nevelt példányok igénylik a vizet, és a tápanyagokat, ezeket mind biztosítani kell a számukra, hogy erős, egészséges, a kártevőkkel szemben pedig ellenálló növényt tudhassunk magunkénak. Táprudakkal előzöm meg a kártevők elszaporodását a környezetükben.

BaHír: Más gondozást igényelnek télen, és mást nyáron?

Igen, mint ahogy mi is, úgy a növények is szeretik nyáron kint a kertben élvezni a jó levegőt, a melengető, erősítő napsugarakat. A nyári időszakban viszont elengedhetetlen a napi locsolás, mert a melegben kiszárad a földjük, és a nem elegendő víz utánpótlás végzetes lehet a számukra.

BaHír: Szakmai vonzalom?

Virágkötőként elköteleztem magam a növények és a virágok mellett. Számomra a róluk való gondoskodás nem jelent terhet. Én úgy gondolok rájuk, mint bármelyik más élőlényre. Meg kell őket, és a napi szükségleteiket ismerni, szeretettel kell feléjük közeledni, ki kell ismerni igényeiket, épp úgy mint például a társunkét, és akkor tudunk nekik kedvezni, és megfelelő életteret biztosítani a számukra. Ők már nem is a gondozottjaim, ha nem egyfajta lelki társaim. Mindennap örömet hoznak az életembe, mert szeretem őket nézni, figyelni a növekedésüket. Számomra az jelenti a legnagyobb örömet, mikor egy növény vagy virág teljes pompájában megmutatja magát és kiteljesedik a kezeim alatt, ilyenkor úgy érzem, hogy elnyertem a bizalmát, a barátságát. A lelki világomnak ez nagy boldogság, és ez adja meg számomra azt a pluszt, amire szükségem van az életben.