A tél beköszöntével nagyon sok szó esik a téli hónapok madáretetéséről, mikéntjéről, szabályairól. Ennél sokkal kevesebb szó esik arról, hogy mi a legyen a hideg időben a madáritatással. természetesen ezt sem szabad a madárbarátoknak elhanyagolni.

A madáritató pontosan olyan madárvédelmi eszköz, mint a madáretető. Fontossága nem elhanyagolható. A többnyire csapadékos őszi-téli-tavaszi időszakban szinte mindig találhatunk a kihelyezett itatóban vizet, de a fagyok beálltával azért jó a folyamatos figyelemmel kísérés.

A madáritató lehet akár egy régi vagy csorba szélű mélytányér virágalátét, de éppúgy lehet egy szépen formált, kialakított sekély medence. A madarak mindegyiket válogatás nélkül egész évben látogatják, ha ügyelünk a tartalmára. Az egész évben történő odafigyelés nem csak száraz nyári napokra vonatkozik, mert az itatóhoz járó madarak a fagyos téli időben is használják, ha gondoskodunk a folyamatosan a víz pótlásról.

Természetesen jó, ha elsősorban a madáretető közelében helyezzük el az itatót. A kihelyezett magokra, napraforgóra járó összes madár a csipegetés után szorgalmasan látogatni fogja az itatónkat. Az így elhelyezett itató és etető körül idővel olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz vonzása miatt, amilyenekkel egyébként ritkán találkozunk az etetők esetében.

Az itatókat nagyon szeretik látogatni például a süvöltők, a fenyőkedvelő a királykák, a léprigók. Mindazok mellett, hogy a madarak védelme, és ennek okán a fáink védelme érdekében is jótékony és hasznos tevékenység a madáritató kihelyezése, talán még ennél is hasznosabb a saját lelki feltöltődésünk érdekében cselekedni ezt, hiszen csak a üdítő látvány megfigyelni az alig 1-2 fokos vízben fürdőző madarak látványa.

Nézzük, hogy mit is használhatunk így télvíz idején madáritatónak:

A lágy műanyagból készült virágalátétek remekül használhatók itatótálcának, mert belőlük könnyen eltávolítható a jég.

A jegesedést úgy tudjuk elkerülni, hogy este kiöntjük az itatóból a vizet.

Jó megoldás, ha az itatót napos helyre helyezzük, mert a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.

Amennyiben nem szeretnénk télen a vízzel pepecselni, akkor az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de vízutánpótlást is jelenthet a madarak számára. Amennyiben van komposztálunk, úgy az almahéjat, csutkát ne akukába dobjuk, mert ebból a kismadarak remekül tudnak még csemegézni.

Amennyiben gyümölcsfáink vannak a kertben, a magas csúcsokban lévő gyümölcsöket nyugodtan hagyjuk fenn a fán, hogy a madarak mint egy természetes etetőt tudják késő ősszel, és akár télen is használni. A legmagasabb csúcsokba már a macskák sem tudnak eljutni, így a kis tollasok ott igazán biztonságban csemegézhetnek.

Az itatókra is ugyanaz a szabály vonatkozik, mint az etetőkre, mert idővel a madarak megszokják a biztos beszerzési forrást, és főképpen a téli, ínséges időben nehéz szívvel vonulnak egy újabb beszerzési forrás felkutatátására. A rendszeres odafigyeléssel gondoskodhatunk a túlélésükről, amit tavasszal sok apró kis utóddal hálálnak meg nekünk.

Forrás: mme.hu, ddnp.hu