A főpolgármester novemberben arról beszélt az ATV-nek, hogy nem vétózzák meg a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, mivel teljesültek azok a feltételek, amikhez a vétót kötötte – írta meg az Index.

A két feltétel, hogy ne adjanak át vagyonelemeket a Fudan Egyetem alapítványának, illetve, hogy megkapják az Egészséges Budapest Program fejlesztéseire fordítandó forrást.

A Pénzügyminisztérium december 22-én kiadott közleményéből kiderült, hogy sok egyéb költségcsökkentés mellett átmenetileg közel 13,2 milliárd forinttal csökkentik az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatos kiadásokat. Az RTL kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma elmondta – „az Egészséges Budapest Program fejlesztései csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt, hogy nem valósulnak meg”.

Karácsony Gergely az RTL Híradónak erre reagálva elmondta – „Ha van húszmilliárd forint a Fertő tó tönkretételére, akkor lehet tízmilliárd a budapesti egészségügy fejlesztésére. A főváros azzal a feltétellel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését, hogy az Egészséges Budapest Program tovább megy. Amikor a kormány megvonja egy tollvonással ezeket a forrásokat, akkor gyakorlatilag kihúzza a szőnyeget az atlétikai világbajnokság megrendezése alól.”

Kiemelt kép: MTI