Országszerte többfelé ismét megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi adatai alapján már nem csak Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, hanem Putnokon is veszélyes a levegőminőég. Miskolc, Salgótarján és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további kilenc településen – köztük Budapesten – kifogásolt a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fűtési szezonban „gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, amely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet”.

Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten – hangsúlyozták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: péntekig folytatódik a változékony, többfelé csapadékos időjárás, eső, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A szél általában gyenge, illetve mérsékelt lesz. Pénteken már egyre kevesebb helyen várható csapadék, egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, a középső országrészben pedig nagy területen megélénkülhet az északnyugati szél. Országos átlagban kedvezően alakul a levegőminőség, ugyanakkor az északkeleti országrész völgyeiben a szállópor átlagértékei meghaladhatják az egészségügyi küszöböt.

A hétvégén szárazabb, melegebb idő várható. Szombaton nagy területen megerősödhet az északnyugati szél, és ennek hatására várhatóan mindenütt javulni fog a levegőminőség.

MTI
Kiemelt kép: Illusztráció/Pixabay