A Fülöp-szigeteken óriási károkat okozott a Rai szupertájfun. A vihar december 16-án érte el először a szárazföldet, özönvízszerű esőzéseket és 168 mérföld/órás szelet hozott, ami egy 5. kategóriás hurrikánhoz hasonlítható – értesült a New York Times.

Épületek váltak semmivé, a folyók kiöntöttek, és több mint hétmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Nem volt áram, a víz és a kommunikációs hálózat.

A hivatalos adatok szerint december 27-én reggel a vihar 397 ember halálát okozta, 1147 embert megsebesített, 83-an pedig eltűntek. Több mint félmillió ember még mindig az evakuációs központokban, vagy barátoknál, rokonoknál húzta meg magát.

Antero Ramos (68), aki az ubayi Casare faluból származik, a viharban elvesztette feleségét, Tarsila Ramost (61), valamint két lányát, a 37 éves Nitát és a 28 éves Nenitát.

„A feleségem úgy döntött, hogy evakuálnunk kell, ezért úgy döntöttünk, hogy menedéket keresünk a rizs tárolására használt bodegában” – mondta. „De amint beléptünk, ránk omlott a tároló” – mondta a lapnak a férfi. „Ez egy nagyon szomorú karácsony” – mondta Mr. Ramos. Azonnal el kellett temetnünk őket, mert a temetkezési iroda nem tudott eljutni a tárolóig a még mindig az utakon lévő törmelék miatt.

A nemzetközi néven Rai tájfun (a helyi neve Odette) volt a 15. tájfun, amely idén elérte az országot. A vihar nyolcszor csapott le és több régiót érintett, mielőtt alábbhagyott az ereje.

A Rai pusztítása után az ország Klímaváltozási Bizottsága sürgős helyi szintű fellépésre szólított fel „a közösség ellenálló képességének növelése érdekében a szélsőséges éghajlati eseményekkel szemben, valamint a veszteségek és károk minimalizálása érdekében”.

A helyi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a távoli területek lakosai kifogytak az élelmiszerből. Olyan országok ígértek segélyt, mint az Egyesült Államok, Kanada, Kína és Dél-Korea. Egy ENSZ-ügynökség 107,2 millió dollárt kért „a kormány támogatására a legsürgetőbb humanitárius szükségletekre való reagálásban a következő hat hónapban”.

Kiemelt kép: Wikipédia