Akárcsak az előző években, idén is tilos Bécsben a városhatáron belül a petárdázás, a tűzijátékrakéta és egyéb pirotechnikai eszközök használata. Ennek oka egyrészt, hogy hanghatásuk óriási megterhelést jelent mind a házi- mind pedig a vadon élő állatok számára, de sok idős ember és kisgyerek is nehezen viseli a durrogtatást. Ráadásul a tűzijátékok károsak a környezetre is – olvasható Bécs külképviseleti irodájának közleményében. 

Mint hozzáteszik, az ausztriai kiskereskedelmi láncok polcairól is egyre inkább eltünedeznek a pirotechnikai eszközök. Rainer Will, a Kereskedelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy idén már leginkább csak a maradék készletet árusítják, és jövő évtől a szokásos helyeken – mint az élelmiszerdiszkontok vagy a barkácsáruházak – már szinte egyáltalán nem lesznek elérhetőek a tűzijátékok.

Ráadásul a tűzijátékok károsak a környezetre is. Használatukkor szálló por, különböző kén- és nitrogén-oxidok valamint nehézfémek szabadulnak fel és jutnak nagy mennyiségben a levegőbe, a parkokban, utcákon heverő maradványaik pedig károsanyagokkal szennyezettek. 

Ennek értelmében Bécs idén sem pazarol el egy rakás pénzt, felesleges, hangos, és környezetszennyező tűzijátékra.

Pécs, nem Bécs…