Nem sokkal azután, hogy Virtue Oboro kisfia, Tonbra 2015-ben megszületett, édesanyja észrevette, hogy a kisfia szemei és bőre sárgásnak tűnnek. Szülei azonnal korházba is vitték a kisfiút a déli Bayelsa államban található Yenagoa városába. A kórház sárgasággal született csecsemők számára fenntartott öt darab fényterápiás készülékéből azonban három meghibásodott, és a fennmaradó másik kettő is használatban volt.

Végül mégiscsak sikerült helyet kapnia Tonbrának is, ám amikor a kórházban áramszünet következett be a kisfiú súlyos tüneteket produkált. Emiatt sürgős vérátömlesztésre volt szüksége. A kisfiú végül felépült, viszont az akkor 32 éves anyát, Oborot nagyon traumatizálta az eset.

Miután kisfia átvészelte a betegséget, Oboro, aki grafikus és terméktervező elhatározta, hogy férjével közösen megalapítják a Tiny Hearts Technology-t és megtalálják a módját annak, hogy csecsemők millióit megmentsék a sárgaságtól. Első termékeik között szerepel az a napenergiával működő hordozható fényterápiás kiságy, amit Crib A’Glow-nak neveztek el és a sárgasággal küzdő újszülötteket kezeli és felügyeli.

Eddig mintegy 300 000 csecsemőt kezeltek közvetlenül a kisággyakkal Nigéria és Ghána kórházaiban és otthonaiban. Ma a Tiny Hearts csapata mérnökökből, tervezőkből és gyermekorvosokból áll. Portfóliójuk alatt egéségügyi dolgozókat és várandós kismamákat is oktatnak a sárgaságról és annak kezeléséről, ami Oboro szerint már sok csecsemő életét mentette meg. “Én magam nem vettem észre a tüneteket. Mint sok újdonsült anya, én sem tudtam a sárgaságról” – mesélte az anyuka.

Oboronak öt kísérletébe telt, hogy tökéletesítse a Crib A’Glow tervét, amely napenergiával működik, összecsukható és a fejlett országokban használt fényterápiás eszközök tizedébe kerül.

Az újszülöttek sárgasága akkor alakul ki, amikor a bilirubin szintjük – egy természetes anyag, amely a vörösvértestek lebomlásakor keletkezik – kórosan magas. Ez rendkívül veszélyes betegség, halláskárosodáshoz, agykárosodáshoz és agyi bénuláshoz vezethet, legrosszabb esetben pedig halálhoz. Évente mintegy 100 000 sárgaságból eredő halálesetet regisztrálnak, ezenkívül több csecsemő szenved maradandó károsodást.

Világszerte az újszülöttek mintegy 60%-át érinti a betegség, melyre a kékfény-terápiás kezelés nyújt megoldást. Bár a betegség gyakori, a kezelésre szolgáló eszközök rendkívül drágák és nem alkalmasak a rosszul felszerelt, vagy nem megbízható elektromos hálózattal rendelkező kórházak számára.

A fényterápiás egység megszünteti a felesleges bilirubint, és gyógyítja a sárgaságot. Oboro készülékének fénysugarai a baba testére fókuszálnak, hogy maximális hatékonyságot biztosítson, miközben a LED fények alkalmazásával megelőzi a bőr égését vagy kiszáradását, amelyek gyakori mellékhatásai a betegségnek. A kiságy nem csak a fényterápiához való hozzáférést biztosítja, hanem egy olyan terápiát, ami fenntartható és így elég hosszú ideig kitart, hogy a baba teljesen felépüljön.