Szelei Pál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője Váradi Piroskával, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főosztályvezetőjével tartott közös online sajtótájékoztatót tartott a védettségi okiratokkal kapcsolatos visszaélések felderítéséről és az ennek nyomán induló büntetőeljárásokról.

Szelei Pál elmondta, hogy mostanáig 130 embert hallgattak ki gyanúsítottként a hatóságok a koronavírus elleni védettségi igazolással kapcsolatos visszaélések miatt. Megerősítette, hogy az egészségügyi területen dolgozók egy része is érintett az eljárásokban, az ő esetükben vesztegetés, vesztegetés elfogadása és közokirathamisítás is előfordult.

„Az elmúlt egy év során a szolgálatunk által az egészségügy területén felderített bűncselekmények egy egész széles palettán mozogtak, a szexuális kényszerítéstől a vesztegetés elfogadásán át a védettségi igazolással való visszaélésig” – mondta Váradi Piroska.

Hozzátette, hogy védettségi igazolással való visszaélés társadalmi szinten veszélyes, a fenálló koronavírus-járvány tekintetében. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer oltásokkal, tesztelésekkel foglalkozó dolgozóira jelentős korrupciós nyomás nehezedik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy egészségügyi dolgozó kiállítja a védettségi igazolást egy be nem oltott számára, és ő később megfertőződik koronavírussal, akkor az egészségügyi dolgozó esetében a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés elkövetése is megállapítható.