Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szakács László, a DK országgyűlési képviselő-jelöltje, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A pécsi vásárcsarnoknál tartott sajtótájékoztató az ellenzéki összefogás által tartott népszavazási aláírásgyűjtésről szólt.

Két kérdést lehet támogatni: a kínai hitelből megépítendő Fudan Egyetem helyett a Diákváros támogatása, amely a magyar diákok könnyebb elhelyzését szolgálja. A másik pedig, hogy az álláskeresési járadék 3 hónap helyett 9 hónap legyen.

Péterffy Attila szerint a Fidesz elvette az önkormányzatok forrásait és döntési jogköreit is, amivel a városok jövőképét veszélyezteti. „Ezért egy olyan gondoskodó államra van szükségünk, amely pontosan tudja és érti, hogy a fejlesztési forrásokon túl működési forrásokat kell biztosítani az egyes városok és települések részére” – mondta. Ehhez egységre, közös fellépésre van szükség, amire szerinte jó példa az aláírásgyűjtés. A polgármester arra kért mindenkit, hogy támogassa az ellenzéki aláírásgyűjtést, majd tavasszal a kormányváltást is.

Mellár Tamás elmondta, hogy az ellenzéki népszavazás elérése minden magyar ember érdeke. A Kínai Kommunista Párt által irányított Fudan helyett a Diákváros megvalósulását szeretnék, „hogy a pécsi és a más vidéki, tehetséges fiataloknak legyen lehetősége olcsó szálláson megszállni, ha Budapesten szeretnének tanulni.” A munkanélküli segély meghosszabbítása kapcsán elmondta, hogy a felmérések szerint jelenleg átlagosan 16 hónapig keresnek új állást a magyarok. „Ez azt jelenti, hogy jelenleg a munkanélkülieknek egy évig kell úgy élniük, hogy semmilyen támogatást nem kapnak az államtól” – mondta.

Szakács László volt MSZP-s, jelenleg DK-s képviselőjelölt szerint a „Fidesz lemond azokról a magyar a diákokról, akik Budapesten szeretnének tanulni”. A magyar munkanélküliek és a vidéki diákok támogatása érdekében arra buzdított, hogy minél többen írják alá a kezdeményezéseket.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szerint „a Fidesz-kormány az elmúlt évben gyalázatos döntések sorát hozta meg”. Ezek közül kiemelkedik az egyetemek – így a Pécsi Tudományegyetem – alapítványokba való kiszervezése és politikai irányítás alá helyezése. Keresztes kitért arra is, hogy egyedül a Fudanra annyit költene az állam, mint a teljes magyar felsőoktatásra. „Meg kell érteni, hogy ez egy országos ügy, nem csak a budapestieknek, hanem a vidékieknek, így a pécsieknek is fontos. Meg kell akadályoznunk, hogy egy több százmilliárdos kínai hitellel terheljék meg a magyarokat és a pécsieket” – mondta el a sajtótájékoztató befejezéseként.