Lelkileg már valószínűleg a tavalyi év végén mindenki felkészült a 2022 év eleji drágulásokra, mégis áramütésként ér bennünket az újabb drágulásról szóló figyelmeztetés. Ma a sertéshús árának drasztikus emelkedése került napirendre.

A hús ára már az elmúlt évben elkezdett drágulni, és úgy tűnik, hogy az idei év elejét is megtiszteli az emelkedéssel.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy már 2021 végén sem a húsipari ágazat, sem pedig az állattenyésztők nem tudták kitermelni a takarmányár-növekedést, így 2022-ban számíthatnak a fogyasztók áremelésre.

A sertéságazat tavalyi hullámzó évét megtetőzte az önköltségi árak jelentősen emelkedése, így már 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek árat emelni a sertéstenyésztők. Ez pedig begyűrűzik a sertéshús értékesítési árába, és végül a fogyasztóknál csapódik le.

Éder Tamás arról beszélt, hogy a sertéshúsipari ágazatot a tavalyi évben egy kettős vírushatás érte.  A Covid-hatás mellett 2021-ben megjelenő afrikai sertéspestis nagyon drasztikusan befolyásolta az ágazatjövedelmezőségét.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke többek közt arról is nyilatkozott, hogy míg 2021-ben a boltok polcain a sertéshúsból készült termékek nem drágultak, addig az élő sertés ára mára már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért előre megjósolható az árrobbanás. Amelyre azért is van szükség, hogy a gazdák ne veszteséggel adják tovább a felnevelt sertéseket. Meglátása szerint a tavalyi év végén meg is kezdődött ez az árkorrekció, ami fél éven át folytatódni fog, ettől pedig a boltok, áruházak polcain található hústermékek árai is megnőnek 2022 első félévében.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a sertéshús illetve a sertéshús termékek árának várható áremelkedéséről, illetve annak pontos mértékéről egyenlőre nem tudott mondani semmi érdemlegeset, annyi azonban az elnök mondataiból leszűrhető, hogy a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy a terhek végső viselője egész biztosan a fogyasztókra hárul, mivel a fogyasztói árak stagnálása a sertéshús ágazatban tovább nem tarthatóak.

Az áremelkedés jelentős mértékben befolyásolhatja majd a hazai sertés hús fogyasztást, pedig kicsiny hazánk kulturális hagyományai kötődnek a sertés termékek igényéhez. Nincs magyar háztartás amelyben a vasárnapi, ünnepi, de a hétköznapi főzelék feltétek tálalásakor ne találkoznánk sertéshússal a tálakon.

A sertéshús legnemesebb része a szűzpecsenye, ugyanaz, mint a marhánál a bélszín. A sertés további, sütésre alkalmas részei: karaj, tarja, lapocka, oldalas, comb és a csülök. Amennyiben a kevésbé zsíros húsokat preferáljuk, alapanyagul a sertésszüzet vagy a karajt válasszuk, ugyanis ezek zsírtartalma körülbelül annyi, mint a szárnyasoké. A sertéshús vasban és proteinben gazdag, emellett jó B-vitamin forrás is.

Tehát az emberi szervezetnek az egészségének fenntartásához szüksége van a rendszeres sertéshús fogyasztásra.

Fotó: pixabay.com