Mindez mára fokozottan érvényessé vált a Kenderzsupp Közhasznú Hagyományőrző Egyesület, Civilek Kozármislenyért civil összefogás körének életében így 2022 január elején. Ugyanis a tavalyi év novemberében beadott pályázatuk, melyet az „Ön választ, mi segítünk” felhívására nyújtottak be, szerencsére sikerrel járt. Miközben pálya munkájukkal nem csak hogy továbbjutottak az áruházakban zajló januári zsetongyűjtő fordulóba, de mellette a beadott ötletük bekerült a két legkreatívabb pályázat egyikeként az élbolyba, és anyagi díjazásban részesült.

A jutalom pedig 400 000 forintos támogatás!

A „KOVÁSZ-közösségi pékműhely” címen beadott Civilek Kozármislenyért közösségi összefogás pályamunkája a fiatal civil szerveződés életének egyik fontos szakasza, hiszen így biztosítva látszik a civil kör 2022-es évi indító programjainak anyagi alapja. Mindezek mellett a pályázati munkának az eszmei elismerése is egy rendkívül fontos, és lelkileg felemelő érzés.

Mindezek bizonyságára pedig, íme itt a bírálóbizottság levele:

„Tisztelt Baka Sára! Köszönjük, hogy az Ön által képviselt szervezet jelentkezett az “Ön választ, mi segítünk” programunk tizedik fordulójára. Örömmel tájékoztatjuk, hogy tovább jutott a mindent eldöntő szavazatgyűjtő fordulóba. Gratulálunk, hogy a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán sikerrel vette az első megmérettetést. Mivel a pályázati program korábbi fordulóiban számos, kiemelkedően kreatív, érdekes projekt érkezett, úgy döntöttünk, a legkiemelkedőbb kezdeményezést programunk hetedik fordulójától kezdve kreatív különdíjban is részesítjük. Ennek győztesét a bírálóbizottság szakmai szempontok (kidolgozottság, innovativitás, kreativitás és fenntarthatóság) alapján választja ki. A 2021 októberében meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” program tizedik fordulójában két pályázat érdemelte ki a különdíjat. Örömmel értesítjük arról, hogy az Ön által képviselt szervezet az egyik, aki elnyerte az legkreatívabb pályázónak járó különdíjat is, azaz a Tesco 400 000 forintos támogatását, melyet a támogatási összegen felül nyújt a vállalat. A bírálóbizottság értékelése alapján az Ön szervezete által benyújtott pályázat egy aktuális problémára nyújt rendkívül ötletes megoldást sokféle programelemmel, amelyek jól ötvözik a sokszínűséget és befogadást, a fenntarthatóságot, valamint a helyi jellegzetességeket. Ezért döntöttek úgy, hogy Önöknek ítélik a plusz támogatással is járó elismerést!”

Baka Sárát, a Civilek Kozármislenyért kör ötletgazdáját, a díjazott pályázat lényegéről kérdeztem, illetve arról, hogy milyen programok kerülhetnek megvalósításra a támogatásnak köszönhetően?

2021-ben azzal a céllal jött létre csapatunk, hogy a már több éve önkéntes munkában részt vevőkkel a jövőben együtt, egy karakteres szervezetben dolgozzunk tovább. Kiemelt célunk, hogy Kozármislenyben elősegítsük a generációk közötti kapcsolat elmélyítését, a város régi és új településrészein élők közösséggé történő formálását, és azt elősegítsük rendezvényeinkkel. Felkaroljunk minden olyan kezdeményezést, amely az itt élők mindennapjait könnyebbé teszi. Mindezek mellett az öngondoskodás, környezetvédelem, fenntarthatóság, egyéni felelősség erősítése a célunk, hogy saját erőből oldjuk meg problémáinkat, nem várva az önkormányzatra, vagy az állami segítségre.

A „KOVÁSZ-közösségi pékműhely”  pályázatban részletezett és tervezett foglalkozásainkra az érkezőket recepttel, és eszközökkel várjuk. A tésztát közösen készítjük el, amit kisütünk és a remekeket mindenki hazaviheti a családjának. Cserébe adományként tartós élelmiszert hoznak a résztvevők, amiből rászorultaknak, időseknek, és a süti vásárokra sütünk majd. A műhely foglalkozásaink tematikája:
– március: farsangi fánk,
– április: húsvéti kalács,
– május: a reggeli péksüteményei: briós, kakaós csiga,
– június: langalló és pizza,
– július: gyümölcsös lepények,
– augusztusban: kenyér készítése,
– december: bejgli, mézeskalács.

Szeretettel várunk mindenkit, süssünk együtt!