A vaníliapudingot nagyon sokan szeretik, ugyanakkor a legtöbben a boltokban található pudingporok valamelyikét használják. Pedig viszonylag egyszerűen otthon is elkészíthető alapanyagokból lehet házi, sokkal finomabb pudingokat összeállítani. Most ebből hoztam el egyet, ami kb. 20 perc alatt elkészül és nagyon-nagyon ízletes!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 1 liter tej
  • 100 gramm cukor
  • 4 tojássárgája
  • 60 gramm vaj
  • 75 gramm étkezési keményítő

Elkészítés:

A száraz összetevőket (cukor, keményítő, vanília, keményítő) összekeverjük a tojássárgájával, majd fokozatosan beleöntjük a tejet, mialatt az alapot folyamatosan keverjük (a megmaradt tojásfehérjét érdemes megtartani és habot készíteni belőle, erről részletesebben itt olvashatsz). Miután ezzel elkészültünk a folyadékot közepesen lángon sűríteni kezdjük (az általam megadott arányokból egy sűrűbb puding lesz, de a tej mennyiségének növelésével, illetve a keményítő csökkenésével egy lágyabb állag is elérhető). A vajat eközben adjuk hozzá. Miután besűrűsödött, poharakba tálaljuk, hagyjuk, hogy a hűtőben megdermedjen és már fogyasztható is.

Gondolom a recept kapcsán sokakban felmerül, hogy helyettesíthető-e a vanília valamivel, mivel az aranyárban van. Alapvetően igen, 4 adag vaníliás cukorral ki lehet váltani az igazi vaníliát (ilyenkor picit lehet csökkenteni a cukor mennyiségét). Ugyanakkor ez azért ízében nyilván nem lesz teljesen ugyanaz.

Egyik ismerősömmel nemrégiben ugyanezt a krémet felhasználva egy kis szilveszteri desszertet is készítettünk. Ez egy kicsit megúszós édesség volt, ugyanis a Brióska készen kapható mézes kosárkáit használtuk fel, amit megtöltöttünk ezzel a krémmel. Ugyanakkor első kóstolásra túlságosan édes elegyet adott a mézes tészta és a nagyon édes puding. Ezt végül úgy oldottuk meg, hogy minden kosár aljára egy kis karika kivit tettünk (a karikákra vágott kivit előtte 15-20 percet állni hagytam, hogy picit veszítsen a nedvességéből, majd rá a puding, aztán egy kevés fahéj a tetejére (mézes tésztával remek), majd az egészre egy gerezd narancs vagy mandarin! Jó étvágyat!