Egyre több élelemiszerlánc dolgozik azon, hogy megszűntessék a kasszáikat, és más, alternatív fizetési eszközöket vezessenek be. Ezzel felgyorsulna a vásárlás, nem kellene sorba állni, és az üzleteknek sem kellene alkalmazottakat fizetni. Külföldön folyamatosan nyílnak az élő munkaerő nélküli üzletek, ezúttal az Aldi nyitott egy ilyen boltot Londonban. Hasonló üzletei a Tesconak és a WalMartnak is vannak, szakértők szerint egyértelműen ez a jövő.

Az Aldi londoni üzlete ma nyitott ki, ahol nincsenek kasszák, sorok és eladók, ellenben csúcstechnológiás kamerarendszer és mesterséges intelligencia van, mely folyamatosan pásztázza a vásárlókat, és regisztrálja, hogy milyen terméket vesznek le a polcokról. A vásárlóknak csupán fel kell telepíteniük az Aldi Shop&Go applikációját, az üzletbe pedig csak azután mehetnek be, hogy az egyedi kódjukat bescannelték (=személyazonosság megerősítése). A vásárlás (termékpakolás) végezetével pedig nem kell sorban állni egyetlen pénztárnál sem, mert amikor a vásárló elhagyja a boltot, automatikusan megkapja a számlát/levonást – hogy melyiket, és pontosan hogyan vonják az összeget, az attól függ, melyik fizetési módot választotta.  – írja a Telex.

A nagy üzletláncok régóta dolgoznak azon, hogy bevezessék a vásárlás ezen formáját, azt, ahol nincs szükség pénztárosokra, eladókra, így az ő munkabérüket is megtudják spórolni, nem mellékesen ha nem dolgozik humánerőforrás, akkor gyakorlatilag az év minden napján, 0-24-ben nyitva is lehetnek, hiszen a mesterséges intelligencia nem lesz beteg, nem fog karácsonyt ünnepelni, és nyaralni sem akar majd elmenni.

Hasonló próbálkozások itthon is vannak, elég csak az egyre bővülő önkiszolgáló kasszákra gondolni: minden egyes kassza egy ember munkáját váltja ki, és bár egyelőre jellemzően egy segítő ott áll, ám az még mindig olcsóbb megoldás a boltoknak, mint 6-8-10 pénztárost fizetni. Vélhetően előbb-utóbb hozzánk is megérkeznek majd azok az üzletek, ahol már egyáltalán nem fognak emberek dolgozni. Ezután csak egyetlen kérdés marad:

de mi lesz a pénztárosokkal?