A szak- és háziorvosi ellátás hatékonyabbá tételét ígérte pénteki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A képviselő elmondta, hogy a kormányváltás után a Márki-Zay Péter vezette új kabinet önálló egészségügyi minisztériumot állít fel és a sürgősségi ellátás rendszerét is megújítja.

Az ellenzéki politikus szerint a járvány megmutatta a magyar egészségügyi rendszer gyenge pontjait: a férőhelyek kérdését, az orvosok és a szakápolók túlterheltségét. „A pandémia minden más egészségi problémákat háttérbe szorított, egyre súlyosabbá vált az olyan helyzetek kezelése, amikor az emberek nem koronavírussal fordulnának orvoshoz” – mondta Schmuck.

Hozzátette, hogy vidéken még a budapestinél is sokkal súlyosabb a helyzet. „Szakorvoshoz hónapokkal előre lehet csak időpontot kapni, és egyre nő a betöltetlen háziorvosi helyek száma. A háziorvosok kétharmada nyugdíjas vagy a korhatár közelében van.” – sorolta a politikus.

Schmuck Erzsébet külön kitért saját választókörzetének, a Pest megye 9-es számúnak a problémáira is. Nagykátán és térségében az ott élők negyedének háziorvosi ellátása csak helyettesítéssel megoldott. A tüdőszűrés pedig szakorvoshiány miatt szűnt meg a választókerület központi településén, az egészségügyi ellátás megszervezését pedig káosznak nevezte.

Schmuck hangsúlyozta, hogy országgyűlési képviselőként mindent megtesz majd, hogy a háziorvosi pálya vonzóvá váljon a fiatal orvosok számára és azért is, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson.

Forrás: MTI