Közleményt adott ki a Nemzeti Választási Iroda az ellenzék népszavazási kezdeményezése kapcsán.

Mi is beszámoltunk róla, hogy ma délelőtt ellenzéki politikusok és aktivisták élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláírásokat Budapesten. Az elhangzott beszédekben többen is kitértek arra, hogy az NVI könnyen elhúzhatja az aláírások megszámolását, hogy ne kelljen a választások napjára (április 3.) kiírni a népszavazást. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke például azt mondta, ha az ellenzéki aktivisták meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor az NVI-nek sincs szüksége 60 napra.

A Nemzeti Választási Iroda elkezdi az ellenzék népszavazásához összegyűjtött aláírásokat összeszámolni – írja közleményben az NVI. A választási iroda emlékeztetett, hogy mostantól hatvan napjuk van, hogy összeszámolják a 235 ezer aláírást, és azt „a népszavazási törvényben előírt határidőn belül” el is végzik. Ehhez azonban meg kell növelniük a kapacitásokat, hiszen ez egy hatalmas munka, miközben már az országgyűlési választásokra is készülniük kell.

Az íveket először százas kötegekbe rendezik, aztán azokat beszkennelik, majd az aláírásokat egyenként megszámolják. Ráadásul „a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik”.

Leírták azt is, hogy a korábbi tapasztalatok alapján annyit biztosan lehet tudni, hogy egy ilyen számolás hetekig eltart.

Forrás: Telex