A nyugati civilizáció egyik legfontosabb vívmányaként értékelte az érvelésen és a teljesítmények mérésén alapuló közéleti vitát Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára – írj az MTI.

Az államtitkár azt mondta, hogy közéleti vita nélkül nem létezik az a kulturális és civilizációs keret, amelyben élünk. Ilyen értelemben a vita hevítettsége, színvonala azt is mutatja, hogy milyen állapotban van a civilizációnk – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, hogy keleten az autokrata berendezkedésű országokban nincs jelen a közéleti vita. Azonban Orbán szerint nyugaton is egyre nagyobb a probléma, annak ellenére is, hogy ott van sajtószabadság és közélet, egyre több egyetemi campuson a vita nem része az oktatásnak. Vannak tételek, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni, ebből adódóan ezek dogmákká válnak. Azt, aki vitatja ezeket, eretnekként kiközösítik. A gond az, hogy nem természettudományos igazságokról van szó, hanem társadalmi jelenségek megközelítéséről – mondta el Orbán.

„Ha igazán hiszünk a demokráciában, akkor bizony el kell fogadnunk, hogy nem mindig nekünk van igazunk”

Ezek alapán várható lenne, hogy Orbán Viktor kiálljon vitázni Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével. Azonban a fideszes holdudvarhoz tartozó „megmondóemberek” és „véleményvezérek” Facebook hirdetésekben egyre több érvet hoznak fel az Orbán-MZP vitá ellen. Illetve Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója korábban azt mondta, hogy „mindenki tudja, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök. Beosztottal pedig nincs értelme vitatkozni.”

Orbán Viktor legutóbb 2006-ban állt ki miniszerelnök-jelölti vitára, akkor alulmaradt Gyurcsány Ferenccel szemben.

Kiemelt kép: Orbán Balázs, Facebook