2022. február 1-től lép életbe az a szabályozás, amely rögzíti több termék árát is a 2021. október 15-i árszínvonalon.

Nem vitás, hogy ez a szabályozás több kisboltot is nehéz helyzet elé állít, hiszen keddtől olyan áron kell értékesíteniük az érintett termékeket, amely alacsonyabb a beszerzési árnál.

„Tisztelt Vásárlóink! A kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásunkra. A beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár!! Tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk! Kérem Önöket, ennek tudatában ne vásároljanak a diktatúra termékekből! Köszönettel: Kodály Delikátesz” – olvasható tegnap óta a kisbolt közösségi oldalán.

„Az élelmiszerárstop részletei: Megvédjük a magyar családokat az inflációtól: fenntartjuk a rezsicsökkentést, bevezettük a kamatstopot, emellett rögzítettük az üzemanyagok árát. Mindezek mellett a kormány három hónapra árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerek esetében az alábbiak szerint. A kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre. Ez alapján az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart.” – olvasható a kormany.hu weboldalán.

Pontosan milyen élelmiszereket is érint az árstop? Íme a felsorolás:

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:
•    kristálycukor
•    búzafinomliszt (BL 55)
•    finomított napraforgó-étolaj
•    házi sertéscomb
•    csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
•    ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. január 13-i kormányinfón jelentette be azt az ominózus hírt, hogy a csirke far-hát árát is csökkentik, és így már hét élelmiszer lesz olcsóbb, pontosabban októberi szinten elérhető. Az élelmiszer árstopot egyelőre három hónapra tervezi a kormány, ha kell meghosszabbítják, mondta Gulyás.