A téma az utcán hever! Esetünkben ezt szó szerint lehet érteni, hiszen pontosan ez itt a kérdés. Mármint heverjen vagy ne heverjen? Természetesen ma már nem is lehet rá más a válasz, mint hogy ne heverjen, mert nem csak a gyermekeink és saját egészségünkre veszélyes, de gusztustalan, és környezetszennyező.

A zero-waste életmód nagyon sok kutyatartó életében bonyolult kérdés lehet, és mivel különböző körülmények között élünk, nem is várható el mindenkitől. Ám mivel együtt élünk itt a Föld nevű bolygón, ezért mindannyiunknak kötelessége kivenni részét lakóhelyünk megóvásából. A kérdés is bizonyítja, hogy minden apró lépés számít, pontosan ezért fontos, hogy beillesszük a mindennapjainkba ezt az apró dolgot annak érdekében, hogy megvédjük a környezetünket és a jövőnket!

Hogyan is tud egy kutyatartó környezettudatosan gondoskodni kedvencéről, akár a kutyasétáltatás során? Gazdiként bizonyára sokunkat érdekel az a környezettudatos lehetőség, hogy hogyan is vigyázhatunk bolygónk egészségére. Szerencsére a kutyatartás területén is van lehetőség zöldebben élni.

Rögtön, első lépésként itt van a minden eb tulajdonos által ismert kutyapiszok gyűjtő zacskó.

A második lépés így már adott, hogy használjunk zöld zacskót!

A környezetünkben tartott kutyusok után bizony takarítani kell, és nem csak az otthonunkban, de az utcán, a téren, a parkokban is. Ezt napjainkban már egyrészt jogszabály írja elő és szankcionált kötelessége is a kutyatartónak, másrészt alapvető felelősség is a többi embertársunk és a környezetünk miatt.

A napi használatra szánt környezetbarát, lebomló zacskó könnyen beszerezhető akár az internetről rendelve, vagy akár a boltokban személyesen is megvásárolható, és anyagilag sem kerül számottevően többe, mint a normál kutya zacsi.

Miért is használjunk környezetbarát gyűjtő zacskót?

Mert a normál, műanyag kutya kakis zacskó lebomlási ideje legalább 200 év, és a gyártása, mivel kőolajszármazékból készülő műanyag, egyáltalán nem környezetbarát.

Mennyiben más a lebomló zacskó?

Funkcionális célját tekintve mindkettő ugyanazt tudja, hiszen a hagyományostól sem lesz kakis a kezed, mert vastag, nem facsarja az orrodat, mert szagtalan, és a segítségével nem marad szanaszét a kutyadolog. A lebomló zacsi, a káros műanyag helyett kukoricakeményítőből készülő bio műanyag, ami egy megújuló nyersanyag felhasználásával készül, biológiailag lebomlik, és megfelel a komposztálásról szóló európai szabványban foglalt követelményeknek. A lebomló zacsikat jellemzi még az is, hogy a tekercstartó és a csomagolás is újrahasznosítható kartonból készült, vagyis nem egy műanyag rúd és nejlonzacskó, ebből következően az is környezetbarát.

Fontos tudni azonban, hogy a környezetbarát kakis zacskót sem lehet csak úgy eldobni a használat után a környezetben!  A lebomló kutya zacskók a bio műanyag ipari komposztáló telepeken bomlanak le a mikroorganizmusok és gombák segítségével 90 napon belül. Tehát amennyiben van rá lehetőségünk, vásároljunk kedvencünk végtermékének lebomló gyűjtő zacskót és használat után helyezzük azt a gyűjtőedénybe, de semmiképpen se dobjuk el a zöld környezetben!