Lelőttek két rendőrt közúti ellenőrzés közben Németországban hétfőre virradóra, az eset háttere ismeretlen, az elkövetőt vagy elkövetőket keresik.

A kettős rendőrgyilkosság az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban történt a Kaiserslautern melletti Kusel járásban.A helyi – nyugat-pfalzi – rendőrkapitányság közleménye szerint hajnali 4 óra 20 perc körül forgalomellenőrzés közben halálos lövést kapott két rendőr, akik rutin járőrszolgálatot teljesítettek.

A 24 éves rendőrnő és 29 éves kollégája a helyszínen életét vesztette, de még tudták jelenteni rádión, hogy lövöldözés történt. A környéket – Mayweilerhof és Ulmet település térségét – lezárták, és intenzív keresést indítottak.

„Az elkövetők vagy a szökéshez használt jármű leírása nem áll rendelkezésre, a menekülés iránya szintén ismeretlen” – áll a rendőrség közleményében, amelyben arra kérték a környéken autózókat, hogy ne vegyenek fel stoppost.

Figyelmeztettek: legalább egy feltételezett elkövetőnél fegyver van. A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság rendőrségi információkra épülő beszámolója szerint az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek. A 22-es számú járási úton megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy egy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második – és utolsó – rádióüzenet egy segélykiáltás volt. „Lőnek ránk!” – mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat.

A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni. A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat – aki még a gyakornoki idejét töltötte – már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg. A nőnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele.

Idősebb kollégájának még sikerült előhúznia szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül őt is fejbe is lőtték. Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki. „Az indítéktól függetlenül ez a cselekmény kivégzésre emlékeztet, és azt mutatja, hogy a rendőrök minden nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért” – írta a Twitteren Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindent megtesznek az elkövetők elfogásáért.

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak mások mellett Malu Dreyer tartományi kormányfő, aki elrendelte, hogy a gyász jeleként eresszék félárbocra a zászlót valamennyi közintézménynél, és tűzzenek ki gyászszalagot minden rendőrautóra. A négymillió lakosú Rajna-vidék-Pfalzban a kuseli esettel együtt 16 rendőrt öltek meg szolgálat közben a második világháború óta. Ezzel kapcsolatban a rendőri szervek egyik legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt elmondta, hogy a rendőrök elleni támadások több mint 80 százaléka nem terrorista merényletek, labdarúgó mérkőzések vagy tüntetések, hanem a mindennapi járőrözés közben, látszólag ártalmatlan helyzetekben történik.

Minden védelem, képzés és oktatás ellenére vannak olyan helyzetek, amelyekben nem lehet elkerülni az incidenst, „egyszerűen azért, mert az elkövetők mindenre elszántak” – mondta Rainer Wendt.

MTI
Kiemel kép: illusztráció