A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. helyszínein februárban több mint 60 program várja a látogatókat. Koncert, színház, tánc, film, tudomány és képzőművészet – a változatos kínálat legjavából szemezgettünk. 

A Budapest Jazz Orchestra 17 tagú big bandje egy zseniális trombitaművész, Hofecker Dániel, valamint Bolba Éva énekesnő közreműködésével kalauzolja a hallgatókat a jazz világába február 3-án a Zsolnay Negyed E78-as Koncerttermében. A hónap során még egy Metronóm Jazz Klub koncert hallható: február 17-én a Rodek Balázs Trió lép színpadra.

A Zsolnay táncházak sorozat keretében február 4-én a Vizin zenekar, február 10-én Bergics Andris és barátai adják a talpalávalót. 

Beethoven, Haydn és Mozart meglehetősen eltérő nézeteket vallott az öltözködésről. Kordivat és ízlés – ebben a témában kalandozik Bősze Ádám a vetítésekkel és komikus történetekkel megtűzdelt előadásán. Mozart bikiniben február 23-án az E78-ban. 

Zsolnay Teréz és Júlia nevét sokan ismerik. De milyenek is voltak a Zsolnay lányok valójában? Hogyan éltek és hogyan alkottak? Zsolnay Júlia születésnapja alkalmából korhű ruhába öltözött idegenvezetőink engednek bepillantást az életükbe: A Zsolnay lányok titkai című rendhagyó, tematikus sétán február 13-án vehetünk részt a Zsolnay Negyedben.  

Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című „kocsmaáriája” elevenedik meg a Zsolnay Színház következő előadásán. Thuróczy Szabolcs kalauzol minket a hol sírós, hol nevetős pillanatok forgatagába február 19-én a Kodály Központban. 

A képzőművészet kedvelői számára különösen tartalmas lesz a hónap:

Újabb állomásaihoz érkezik Az emlékezés formái című kiállítás: február 5-én Hangok, képek, ízek címmel 17 órától Gyenes Zsolt és Nagy Ákos élő audiovizuális előadása kerül bemutatásra, majd 18 órától A jövő emléke címmel Góg Angéla gasztrodesigner és vendégei, Bereznay Tamás séf, Lokodi Ákos séf-designer, P. Horváth Tamás író-szakács és Fabrice Gaunet pécsváradi bio-őstermelő beszélgetése kezdődik. A programra a kiállítási belépők érvényesek.

A kiállításhoz kapcsolódóan elsősorban a kicsiket várja a Kortársék múzeumpedagógiai program február 13-án az m21 Galériában. 

Február 15-én Nemes Csaba Alakváltás című filmjének vetítésén, és a művész azonos címet viselő kiállításához készült videókatalógusának a bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Művészetek és Irodalom Házában. 

Havi programsorozatot indít a Művészetek és Irodalom Háza a 2018-ban elhunyt, szerteágazó tevekénységet maga mögött hagyó képzőművész, Kismányoky Károly életművéből. Az első alkalom február 22-én lesz. 

Több kiállítás is nyílik februárban: 10-étől a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar csoportos kiállítása látható a Kemence Galériában, Összeszőve címmel; Az emlékezés formái pedig két új installációval is gazdagodik majd.

A gravitációs hullámokról ad elő Frei Zsolt az Egy kis esti fizika programsorozat keretében február 16-án a Művészetek és Irodalom Házában. 

Ugyanitt egy családapa, egy férj, egy munkatárs és egy beosztott történetén keresztül kereshetünk választ a függőségekkel kapcsolatos kérdésekre a Tandem Színház Visszhang című programján, filmvetítéssel és beszélgetéssel február 21-én.

Egy elfeledett rejtély feltárására vállalkozott az OSZIP Színészképzés 14. évfolyama. A valós eseményen alapuló tiszaeszlári vérvád per hivatalos dokumentumok és a történés idején keletkezett írások felhasználásával eredt az eset nyomába, és több nézőpontból megközelítve próbálta felvázolni a történtek lehetséges folyását. A társulat február 28-án este 19.00 órától egy nyilvános tárgyalásra invitálja az érdeklődőket a Művészetek és Irodalom Házába, az előadás címe: A nagy erdő mely tele van homálylyal.

A hónap során folytatódnak a Zsolnay Negyed ingyenes közösségépítő foglalkozásai: Szenior tánc, Előadások Pécs történetéből, Hallgassuk együtt, Családi játszóház, Babáknak zene, ÉlményMűhely.

Részletek: www.pecsprogram.hu 
Forrás, képek: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.