Alapvetően mind tisztában vagyunk azzal, hogy gyorsétteremben enni nem tartozik a világ legegészségesebb és legkörnyezettudatosabb dolgai közé. Ettől függetlenül mégis rengeteg ember választja napi rendszerességgel ezeket a helyeket.

A kiszolgálás – egy normál étteremhez képest – gyors, a kínálat a legtöbb helyen állandó, tehát mindenki számára jól ismert, az árak más éttermekéhez képest is elérhetőek, az étlapon pedig – sajnos – még a gyermekek is találnak kedvükre való ételt. Na de mi a helyzet a vegákkal, mit kínálnak számukra ezek az éttermek?

McDonald’s

Nézzük először a reggeliket. Összesen tizenegy termék érhető el ebben a kategóriában, ezek közül azonban csak egy, a tojásos McMuffin névre hallgató termék nem tartalmaz húst.

A kínálat többi részét átnézve már egy kicsit jobb a helyzet, azok között ugyanis – a desszerteket, fagylaltokat leszámítva – találhatunk kétféle halas szendvicset, halrudakat, hagymakarikát, édesburgonyát, egyféle húsmentes salátát és természetesen ide tartozik az általában csak köretként fogyasztott sültkrumpli is.

A cég még 2020-ban jelentette be, hogy 2021-től kezdődően piacra dobják a McPlanet névre keresztelt, húsmentes, növényi alapú szójapogácsás szendvicsüket, ez viszont a hazai éttermeikben továbbra sem elérhető.

Burger King

A Burger King egy ideje már Magyarországon is forgalmazza az egyik legnépszerűbb szendvicsének húsmentes változatait, a teljesen növényi alapú, szójából és búzából készült Plant-Based Whopper-t, valamint a burgonyából, répából, borsóból és kukoricából készült vegetáriánus pogácsával „felszerelt” vegetáriánus Whoppert.

Emellett találhatunk náluk is egyféle salátát, édesburgonyát, hagymakarikát, sültkrumplit és kétféle sajtfalatot.

KFC

Bár nemrég a KFC bejelentette, hogy növényi alapú „sült csirkét” kezd árulni éttermeiben, ez az újítás hazánkba még egyelőre nem érkezett meg. Így a világ egyik legismertebb csirkés éttermében a vegetáriánusok egyelőre főként a köretek közül válogathatnak.
A húsmentes kínálat így fest: sültkrumpli, hagymakarika, kis főtt kukorica.

A hazánkban megtalálható legnépszerűbb gyorséttermek kínálatát átnézve tehát arra az egyszerű következtetésre juthatunk, hogy bár az elmúlt évek során a vásárlói igényeket figyelembevéve néhány cég nyitott a vegetáriánusok felé és újfajta, húsmentes termékeket vett fel az étlapjára – vagy legalább már bejelentette ezt – ha egy jó vegetáriánus ebédre vágyunk, továbbra sem feltétlenül ezeken a helyeken kell keresgélnünk.

Ennek a cikknek a témája a Magyarországon is megtalálható, legnépszerűbb gyorséttermek kínálatának vizsgálata a vegetáriánus vásárlók szemszögéből. A szóban forgó éttermekben megvásárolható ételek minőségével, szervezetünkre gyakorolt esetleges negatív hatásaival jelen írás nem hivatott foglalkozni.

Kiemelt kép: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról