Bár még nincsenek konkrét adatok, az előzetes információk alapján a mai napon több mint 20.000 ember vett részt a 8-tól 10 óráig tartó figyelmeztető sztrájk – erről beszélt ma Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, valamint Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az eseményt számos oktatási intézmény, civil szervezetek, szakszervezetek, valamint ellenzéki polgármesterek is támogatták. Nagy Erzsébet megköszönte mindenkinek a segítséget, ugyanakkor kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyíltan a, bíróság egyértelmű határozata ellenére, jogellenesnek nevezte a sztrájkot. Álláspontja szerint súlyosan aggályos, hogy a végrehajtó hatalom egy szerve az igazságszolgáltatás hatáskörében foglal állást. Külön problémaként értékelte, hogy az EMMI nyíltan következményekkel fenyegette azokat a pedagógusokat, akik részt vesznek a sztrájkban.

Szabó Zsuzsanna leszögezte: az akciónak semmi köze nincs a pártpolitikához. A két szakszervezet végig szakmai alapon érvelt a szükséges változások mellett, amelyekre az EMMI nem tudott érdemben válaszolni, ezért végső soron a politikai színtérre próbálta terelni az ügyet.

A sztrájk 10 órakor véget ért, viszont ma 14 órakor autós demonstráció kezdődik Budapesten a pedagógusok melletti szolidaritás kifejezése végett.