Aligha mondhatjuk el, hogy a tegnapi nap a tűzoltóság számára a nyugodt, stresszmentes napok közé lesz sorolva. Bár Baranya megyét elkerülték az igazán komoly károkat okozó viharos széllökések, az ország többi részéről ugyanez nem mondható el.

A katasztrófavédelem beszámolója alapján a szeles idő miatt vasárnap összesen 1654 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. A tűzoltói beavatkozások egyharmadát pedig épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette. 

Az erős szél sok épület tetőszerkezetét megrongálta, nemcsak magánházakét, hanem középületekét is, összesen 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár. Nyolc családi házban a szél olyan mértékű károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az itt élő 34 embert rokonok fogadták be.

A legtöbb intézkedésre Budapesten és Pest megyében volt szükség. 192 helyszínen ezekben a percekben is zajlik a károk felszámolása, folyamatosan dolgoznak a tűzoltók.

Ha valaki elszakadt elektromos vezetékkel, sérült közművezetékkel, veszélyesen megdőlt fával találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot. Az erős szelet követően érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat.