A tegnapi nap során Rafael Nadal heroikus küzdelemben, két szettes hátrányból felállva nyerte meg pályafutása során másodszor az Australian Open idei kiírását és szerezte meg a 21. Grand Slam győzelmét. Ennek kapcsán készítettünk egy kisebb összeállítást az eddigi döntőivel kapcsolatos statisztikákról és érdekességekről.

1. A huszonegyedik győzelem azt jelenti, hogy – immáron egyedül – ő rendelkezik a legtöbb Grand Slam trófeával. Ezen a listán pályafutása során először áll egyedül az élen, eleddig csupán a sportág két másik fenoménjával, Roger Federerrel, illetőleg Novak Djokoviccsal osztozott ezen a pozíción.

2. Nadal nem véletlenül nyerte el a „Salakkirály” elnevezést. A 21 győzelméből 13-at a Roland Garroson szerzett, ugyanakkor mostanra elmondhatja magáról, hogy mind a négy tornáról van legalább 2 győzelme (ezt a bravúrt tavaly Djokovics is elérte): Az Australian Openen ez volt a második, Wimbledonban szintén kettőt, míg a US Openen (ahol 2010-ben elérte a Karrier Grand Slamet) négy tornagyőzelmet szerzett.

3. Nadal 2005-ben szerezte meg az első Grand Slam trófeáját, közel 17 éve, a Roland Garroson. Azóta mindösszesen három olyan év volt (2016, 2017 és 2021), ahol a négy nagytorna közül legalább az egyiket ne nyerte volna meg.

4. Pályafutása során először fordult elő tegnap, hogy egy Grand Slam döntőt 2-0-s szetthátrányból fordított meg. Ugyanakkor ez meglehetősen ritka a férfiak Grand Slam döntőinél, a két közvetlen riválisának ez egyszer sem sikerült. A legutolsó ilyen fordításig azonban nem kell sokat visszamennünk, 2020-ban a US Open döntőjén Dominic Thiem is bemutatta ezt a bravúrt Alexandr Zverev ellen. Nadalnak egyébként ez volt negyedik öt szettes GS tornagyőzelme, ebből kettő még 2008-ban és 2009-ben Roger Federer ellen született meg (utóbbi éppen a másik Australian Open győzelme volt), egy pedig a 2020-as US Openen, szintén a tegnap legyőzött orosz Danyiil Medvegyev ellen.

5. Mai győzelmével Nadal egy érdekes rekordot adott át a múltnak: az elmúlt 10 évben az Australian Openen kívül, ha bármelyik Grand Slam tornán döntőbe jutott, akkor meg is nyerte azt. Ausztráliában viszont minden alkalommal vereséget szenvedett, 2012-ben és 2019-ben Djokovics, 2017-ben Federer, míg 2014-ben Stanislas Wawrinka állította meg őt. Ez az átok most megszűnt.

A következő Grand Slam küzdelem május 22-én kezdődik Párizsban. A salakos borítású Roland Garroson Nadal mindig a favoritok között van, ugyanakkor valószínűleg a szerb klasszis Novak Djokovics is a pályára fog már lépni, így mindenképp izgalmas csata várható.