Magyarországon már 94 százalékban az omikron variáns terjed, a maradék 6 százalékért még a delta variáns a felelős – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a Tv2-nek. Arról is beszélt, hogy megjelent nálunk is az omikron alvariánsa, a BA.2, amit lopakodó variánsnak is neveznek.

A védőoltásokkal kapcsolatban elmondta: nagyon fontos, hogy mindenki, aki csak teheti, éljen az oltás lehetőségével, ugyanis jóval enyhébb lefolyásúvá teszik a betegséget. 

Kitért arra is, hogy sok közlemény jelenik meg arról, hogy a negyedik oltás megvéd-e a „lopakodó omikrontól”. Szerinte egyelőre nincs egységes álláspont az ügyben, mert mindenki más paramétereket vesz figyelembe. Az epidemológiai adatok a végső választ adó tények – szögezte le.

Müller kiemelte, a BA.2 a PCR-tesztekkel kimutatható, ugyanakkor vannak olyan omikron specifikus tesztek, amelyekkel nem detektálható, innen is kapta a nevét. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi tapasztalatok szerint nincs ok az ijedelemre, ugyanaz a klinikai viselkedése, mint a többinek: nem okoz súlyosabb tüneteket, illetve nem támad más szerveket. A tiszti főorvos szerint úgy tűnik, az új változat felbukkanásának nincs különösebb járványügyi jelentősége. – írja a HVG.